Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία της προσφυγής

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ, καθώς και όλους όσους έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις ενέργειες του Συλλόγου μας, ότι η νομική διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και η προσφυγή κατά του Π.Δ. πρόκειται να κατατεθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Επίσης θα παρακαλούσαμε όσους ενδιαφέρθηκαν να συνδράμουν οικονομικά στην προσπάθειά μας και δεν έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους, να τα αποστείλουν στο email: ellinikospolitismos.eap@gmail.com.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικονομική συνεισφορά όλων μας, προκειμένου να καλυφθούν οι δικαστικές δαπάνες για την κατάθεση και εκδίκαση της προσφυγή μας. Το ποσόν ανέρχεται σε 30€ και θα πρέπει να κατατεθεί στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, με αριθμό: 080 959 059 59 (Κατσώρα - Μαυρομμάτη). Επιπλέον θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγραφεί ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας, για τη διευκόλυνση όλων μας.

Υποσημείωση:
Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι έχει εμφανιστεί ευτυχώς μόνο μια περίπτωση κατάθεσης, που πραγματοποιήθηκε στις 09-07-2009, στο Κατάστημα της ΕΤΕ με κωδ. 051 και στην οποία δεν εμφανίζεται όνομα καταθέτη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ


Νένα Μαυρομμάτη Γιούλη Αναγνωστοπούλου

Πρόσκληση προς όλους τους Συλλόγους του Τμήματος "Ελληνικός Πολιτισμός"

Πριν την κατάθεση της προσφυγής μας κατά του επίμαχου Π.Δ. 66/22-05-2009 και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, αποστείλαμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Συλλόγους, που δραστηριοποιούνται στο Τμήμα "Ελληνικός Πολιτισμός" του ΕΑΠ.

Σας παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

(ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αρ. Πρωτ. 42

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ:

· Σύλλογο Φοιτητών & Αποφοίτων του τμήματος "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

· Ένωση Φοιτητών & Αποφοίτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του Προγράμματος Σπουδών "Ελληνικός Πολιτισμός" Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΚΑΤΑΙΟΣ)

· Πανελλήνια Ένωση Φοιτητών Προπτυχιακού Π.Σ. «Ελληνικός Πολιτισμός» του ΕΑΠ (Π.Ε.Φ.ΕΛΠ)

· Παγκρήτιος Σύλλογος Φοιτητών & Αποφοίτων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

· Σύλλογος Φοιτητών & Αποφοίτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

· Σύλλογος Δωδεκανησίων Φοιτητών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

· Πανελλήνια Ένωση Φοιτητών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου



ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Π.Δ. 66/22-05-09

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 89/11-06-2009, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ και συνακόλουθα την προφανή και σκανδαλώδη υποβάθμιση του πτυχίου του τμήματος «Ελληνικός Πολιτισμός», προχώρησε σε Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

1. Την προσφυγή του Συλλόγου, ως νόμιμου οργάνου των μελών του, στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του Π.Δ., καθόσον μέσω αυτού νομιμοποιείται η διάκριση σε βάρος των φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος «Ελληνικός Πολιτισμός».

2. Την κοινοποίηση των αποφάσεών της προς όλους τους Συλλόγους του Τμήματος ΕΛΠ-ΕΑΠ, με την παράλληλη πρόσκληση προς αυτούς, για την από κοινού αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος.

3. Την κοινοποίηση των αποφάσεών μας και παράλληλα την πρόσκληση σε διάλογο προς όλους τους συναρμόδιους φορείς:

α. Υπουργείο Παιδείας,

β. Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ,

γ. Κοσμητεία Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών ΕΑΠ,

δ. Μέλη ΔΕΠ Τμήματος «Ελληνικός Πολιτισμός» ΕΑΠ.

4. Την κοινοποίηση του θέματός μας προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκείνο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι κατόπιν ενημέρωσής μας από έγκριτους δικηγόρους, η προσφυγή μας στα Διοικητικά Δικαστήρια αποτελεί μονόδρομο και είναι η μόνη ουσιαστική αντίδραση, ώστε να μην κατοχυρωθεί νομοθετικά αυτή η εις βάρος μας διάκριση και υποβάθμιση του πτυχίου μας.

Υπογραμμίζουμε ότι η προσφυγή, δεν αναιρεί την ταυτόχρονη προσπάθεια διαλόγου, για την οποία, όπως ήδη αναφέρθηκε, υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. Εξάλλου ο Σύλλογός μας, ήδη από την εποχή της ίδρυσής του ήταν ανοικτός στο διάλογο και με αυτήν την τακτική πέτυχε πολλά.

Ως εκ τούτου, επιδίωξή μας είναι η ενημέρωση και ο διάλογος με τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιτύχουμε την ουσιαστική κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και συνακόλουθα την ισότιμη μεταχείριση των αποφοίτων όλων των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά ορισμένους, αλλά μας αφορά όλους, απόφοιτους και φοιτητές, καθώς και όσους προτίθενται στο μέλλον να παρακολουθήσουν το Τμήμα «Ελληνικός Πολιτισμός» του ΕΑΠ.

Πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό, από όσους μεθόδευσαν αυτήν την εξέλιξη, ότι η απαξίωση του πτυχίου μας δεν αφορά μόνο εμάς, τους απόφοιτους και φοιτητές, καθόσον επί της ουσίας διακυβεύεται η αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού του ΕΑΠ.

Κατόπιν λοιπόν των όσων προαναφέρθηκαν, σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε από κοινού στον αγώνα για τη δικαίωσή μας.

Εφόσον συμφωνείτε με την πρότασή μας και ενδιαφέρεστε να προχωρήσουμε μαζί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας, καθόσον τα χρονικά περιθώρια κατάθεσης της προσφυγής είναι ιδιαίτερα περιορισμένα (60 ημέρες από την ημέρα δημοσίευσης του Π.Δ. στο ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι 11/08/2009)

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ

Νένα Μαυρομμάτη Γιούλη Αναγνωστοπούλου

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Λίγα λόγια για τα οικονομικά του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ …


Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή για το Σύλλογό μας και τηρώντας την υπόσχεσή μας να σας ενημερώσουμε για την οικονομική διαχείριση του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ-ΕΑΠ, σας παρουσιάζουμε σήμερα μια συνοπτική εικόνα.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όλα τα έσοδα-έξοδα αποδεικνύονται με αντίστοιχα παραστατικά, τα οποία είναι στη διάθεση των μελών του Συλλόγου και πρόκειται να παρουσιαστούν στην πρώτη μελλοντική απολογιστική Γενική Συνέλευση.

Επίσης πολλές από τις δαπάνες, κυρίως των μετακινήσεων των μελών του Δ.Σ., καλύφθηκαν από τα ίδιους και χωρίς καμία επιβάρυνση στο ταμείο του Συλλόγου, όπως επί παραδείγματι:

  • Τα ταξίδια στην Πάτρα για συνάντηση με το Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΑΠ (τουλάχιστον 6 φορές) &
  • το ταξίδι της Προέδρου και της Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστούν στη Γ.Σ. που οργανώσαμε για την ενημέρωση των εκεί συμφοιτητών μας.

Ο Σύλλογός μας συστάθηκε στα τέλη του 2001 και νομιμοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις αρχές του 2002. Κατόπιν αυτού και για την εξυπηρέτηση των μελών, ανοίχθηκε το 2002 ο λογαριασμός, που τηρείται μέχρι σήμερα στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με αριθμό: 080 959 059 59, στα ονόματα Μαυρομμάτη – Κατσώρα (Πρόεδρος & Ταμίας).

· Στις 28/3/2002 το υπόλοιπο του λογαριασμού ανερχόταν σε 1.665 €, προερχόμενο από τις συνδρομές των μελών.

· Στις 29/3/2002 έγινε ανάληψη 600 € για την εξόφληση της αμοιβής του δικηγόρου, ο οποίος συνέταξε και νομιμοποίησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το καταστατικό του Συλλόγου μας.

· Στις 19/12/2002 το υπόλοιπο του λογαριασμού, με την είσπραξη των συνδρομών έφτασε τα 1995 €.

· Στις 24/12/2002, στις 23 & 29/9/2003, καθώς & στις 26/11/2004 έγιναν αναλήψεις που ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 578 € και αφορούσαν στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών του Συλλόγου (τηλεφωνικές δαπάνες, ταχυδρομικά, φωτοτυπίες, σφραγίδες κλπ).

· Στις 22/12/04 έγινε ανάληψη 100 € για την πληρωμή του φωτογράφου κ. Βουλγαράκη, για την παραχώρηση, καλλιτεχνική επεξεργασία και εκτύπωση των αντιτύπων, μιας φωτογραφίας από το προσωπικό του αρχείο, η οποία προσφέρθηκε από το Σύλλογό μας, ως αναμνηστικό δώρο στους πρώτους αποφοίτους του Τμήματος «Ελληνικός Πολιτισμός», στην τελετή της ορκωμοσίας, στην Πάτρα.

· Στις 02/12/05 έγινε ανάληψη 248 € για την αγορά αναμνηστικών (ασημένια ρόδια, κάρτες και φάκελοι), που προσέφερε ο Σύλλογος κατά την τελετή ορκωμοσίας, στους αποφοίτους του Τμήματος «Ελληνικός Πολιτισμός», του 2005.

· Στις 22/05/2009, έγινε ανάληψη 400€, τα οποία δόθηκαν ως δωρεά στην «Κιβωτό του Κόσμου», στη μνήμη της αείμνηστης συμφοιτήτριάς μας και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, Ντίνας Κόνιαρη.

ΗΜΕΡΟΜ.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΣΟ

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΕ €

28/3/2002

ΑΠΌ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ

1.665,00

29/3/2002

ΑΝΑΛΗΨΗ

-600,00

1.065,00

19/12/2002

ΑΠΌ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ

930,00

1.995,00

24/12/2002

ΛΕΙΤΟΥΡΓ. ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

-578,00

1.417,00

22/12/2004

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ - ΑΝΑΜΝ.ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2004

-100,00

1.317,00

2/12/2005

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2005

-248,00

1.069,00

22/5/2009

ΔΩΡΕΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΝΤΙΝΑΣ ΚΟΝΙΑΡΗ

-400,00

669,00

30/6/2009

ΤΟΚΟΙ

5,00

674,00

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ 30-06-09

674,00

Τα χρήματα αυτά, θα τα εισφέρει ο Σύλλογος για να καλύψει μέρος των εξόδων, τα οποία απαιτούνται για την προσφυγή μας κατά του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και για την εκδίκαση της υπόθεσης.

l.k. - n.m.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ…

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ-ΕΑΠ

O Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Ελληνικού Πολιτισμού ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ-ΕΑΠ, είναι ο πρώτος Σύλλογος που ιδρύθηκε στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού και ένας από τους πρώτους των προπτυχιακών τμημάτων του ΕΑΠ. Ήδη από την αρχή της λειτουργίας του έκανε πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις, στοχεύοντας:

1. Στη βελτίωση του επιπέδου σπουδών, ώστε αποφοιτώντας να έχουμε αποκτήσει ένα ισχυρό πτυχίο και

2. Στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους του ΕΑΠ προς τους φοιτητές του.

Είναι αλήθεια ότι αφιερώσαμε πολλές ώρες και μέρες από τη ζωή μας, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα που είχαμε, αφού σχεδόν όλοι όσοι είμαστε τότε στο Δ.Σ. του Συλλόγου, παρακολουθούσαμε 3 Θ.Ε. ετησίως.

Σήμερα οι δράσεις αυτές, αποτελούν το «ιστορικό παρελθόν» του Συλλόγου μας και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κτήμα όλων όσων ενδιαφέρονται, γιατί η γνώση του παρελθόντος, θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Σας παραθέτουμε λοιπόν το αρχείο των δράσεων του Συλλόγου μας, έτσι όπως καταγράφεται μέσα από επίσημα έγγραφα: ανακοινώσεις του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ-ΕΑΠ προς τους Φοιτητές, Επιστολές προς τη Δ.Ε. του ΕΑΠ – απαντήσεις της Δ.Ε. του ΕΑΠ προς το Σύλλογο κλπ., προσδοκώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε πληρέστερη ενημέρωση, όχι μόνο για την πορεία του Συλλόγου μας, αλλά και για την πορεία του ΕΑΠ.

Εντός των προσεχών ημερών θα αναρτήσουμε και τον οικονομικό απολογισμό του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ-ΕΑΠ.

ν.μ.



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

(ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗ

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΑΠ

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

κ. Π. ΣΙΑΦΑΡΙΚΑ

Αθήνα, 12.11.04

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως είναι γνωστό, η πορεία των προπτυχιακών σπουδών στο ΕΑΠ, έφτασε σε μία πρώτη φάση ολοκλήρωσης, με την απονομή των πρώτων πτυχίων στους αποφοίτους. Στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, ως πρώτοι προπτυχιακοί φοιτητές, ζήσαμε από κοντά τις προσπάθειες εκ μέρους του ΕΑΠ, προκειμένου να εδραιωθεί και ουσιαστικά στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτή την προσπάθεια ο Σύλλογός μας στάθηκε αρωγός, εφόσον εξαρχής είχαμε καταστήσει σαφές, ότι κύριο μέλημά μας ήταν η κατοχύρωση ενός υψηλού status σπουδών, το οποίο θα δικαίωνε τους κόπους και τις προσπάθειες αμφότερων των πλευρών. Θεωρούμε ότι οι όποιες παρεμβάσεις μας και προτάσεις μας σε αυτό απέβλεπαν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αγαστή συνεργασία μεταξύ ημών και της Διοίκησης του ΕΑΠ είχε τελικά θετικά αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν (εξάλλου φαίνεται και από τα έγγραφα που είχαμε αποστείλει προς τη Διοίκηση του ΕΑΠ), όμως τώρα, με την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών αποτελεί πλέον μία απτή πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, τίθεται ζήτημα σχετικά με την εγκυρότητα του τίτλου σπουδών που μας απονέμει το ΕΑΠ και η αναφορά μας εστιάζεται κυρίως στα πτυχία του κλάδου των ανθρωπιστικών σπουδών (Ελληνικός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός). Ειδικότερα, όπως επιβεβαιώνεται και από τις μαρτυρίες αρκετών συμφοιτητών μας, οι οποίοι είτε αποφοίτησαν, είτε πρόκειται να αποφοιτήσουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ένταξή μας στην ΠΕ 1 κατηγορία. Και τούτο διότι, ο τίτλος του πτυχίου μας «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», δεν προσδιορίζει επακριβώς το περιεχόμενο των σπουδών μας, οπότε αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με την ένταξή μας στην ΠΕ 1 κατηγορία, ουσιαστικά μας αφήνει ακάλυπτους. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολος ο προσδιορισμός των σπουδών μας, ειδικότερα όταν αναφέρονται σε ένα γνωστικό πεδίο, για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενο και δεν έχει καταξιωθεί ως ιδιαίτερος κλάδος σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση. Πολλώ δε μάλλον, όταν αρκετά ΑΕΙ παρουσιάζονται να αγνοούν την ύπαρξη αποφοίτων της Σχολής μας, με αποτέλεσμα να μας ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον κλάδο στον οποίο υπαγόμαστε.

Είναι σαφές, πράγμα το οποίο αναφέρεται κι από το ίδιο το ΕΑΠ ότι η Σχολή μας υπάγεται στον κλάδο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Μολαταύτα, το γεγονός ότι έχουμε υπαχθεί στον Διοικητικό και Οικονομικό κλάδο του Προσοντολογίου, δεν αντιστοιχίζεται με τον κλάδο σπουδών που έχουμε παρακολουθήσει. Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε αυτονόητο να μεριμνήσει το ΕΑΠ για την αποκατάσταση του πτυχίου μας και την ένταξή μας στον κλάδο που θα πρέπει να υπαχθούμε. Είναι αρμοδιότητα του ΕΑΠ να ορίσει την επαγγελματική μας ιδιότητα καθώς και τους επαγγελματικούς συλλόγους που πρέπει να περιλαμβάνουν τους αποφοίτους του.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που ώθησαν τους φοιτητές στην παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών, δεν αναιρείται σε καμία περίπτωση η ανάγκη επαγγελματικής τους κατοχύρωσης.

Εμείς, είτε ως φοιτητές είτε ως απόφοιτοι , δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να υποκαταστήσουμε τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες του ίδιου του ΕΑΠ, το οποίο είναι υποχρεωμένο να προασπίσει και να προβάλει το έργο του.

Η Π.Δ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ




Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΦΑ.ΕΛΠ)

Τηλ./ φαξ: 210 – 36 30 472 email: nena@hol.gr

Αθήνα, 29/9/2003

Προς τη

Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ

Σε προσοχή Προέδρου κ. Α. Λυκουργιώτη

Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοιτητών και την ένταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα των ετών σπουδών, ότι μεταξύ των φοιτητών που επρόκειτο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του 4ου έτους σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό υπήρξαν και έξι φοιτητές οι οποίοι, σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν είχαν δικαίωμα παρακολούθησης των συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων, αφού εκκρεμούσε η φοίτησή τους σε Θ.Ε. των προηγούμενων ετών.

Κατόπιν αυτού, επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Μητρώου του ΕΑΠ, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα, το οποίο, όπως μας ενημέρωσαν, δεν είχε γίνει αντιληπτό από το συγκεκριμένο τμήμα.

Έτσι, μετά από την παρέμβασή μας, έγινε επανέλεγχος, οπότε και επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο εμείς είχαμε διαπιστώσει. Παρ’ όλα αυτά, όταν ζητήσαμε να διασταυρώσουμε τα ονόματα που εμείς είχαμε υπόψη μας, με αυτά που το τμήμα Μητρώου είχε μετά από την έρευνα ανακαλύψει, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει, παρά μόνο μετά από γραπτή αίτησή μας.

Το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η διαδικασία της γραπτής αίτησης για την κοινοποίηση των ονομάτων, αλλά το σκεπτικό βάσει του οποίου ζητά το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου να κατοχυρωθεί, από τη στιγμή μάλιστα, που μόνο μετά τη δική μας παρέμβαση προέβη σε έγκαιρο έλεγχο των ονομάτων.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ο πλημμελής έλεγχος που έχει γίνει για την κατάταξη των φοιτητών στις Θ.Ε. Καταλαβαίνετε ότι είναι αυτονόητο να αναρωτιόμαστε κατά πόσον έχουν κατανεμηθεί σωστά οι φοιτητές και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του ΕΑΠ. Αν σε ένα μικρό αριθμό φοιτητών, που δεν υπερβαίνουν τους 50, υπήρξαν 6 τουλάχιστον λανθασμένες τοποθετήσεις σε Θ.Ε., τι γίνεται με όσους φοιτητές έχουν ενταχθεί σε διάφορες Θ.Ε. των προηγούμενων ετών και ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος του 50.

Κατόπιν αυτού, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε καταρχήν να μας δοθούν τα ονόματα των φοιτητών, οι οποίοι χωρίς να δικαιούνται εντάχθηκαν σε Θ.Ε. του 4ου έτους, αλλά και πριν την οριστικοποίηση των ονομάτων των φοιτητών, να γίνει έλεγχος όλων προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες λανθασμένες κατατάξεις έχουν γίνει.

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητήθηκε κάτι υπέρ των φοιτητών, η στερεότυπη απάντηση εκ μέρους του ΕΑΠ ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι εφόσον αντιβαίνει στον ιδρυτικό νόμο του ΕΑΠ.

Επιπλέον, αν υπήρχε αυτή η ευελιξία, θα μπορούσε με την ίδια λογική η Θ.Ε. της Αρχαιολογίας να έχει περισσότερους φοιτητές και ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε να λειτουργήσει και η Θ.Ε. του Θεάτρου, η οποία τελικά δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης ικανού αριθμού φοιτητών.

Θα περιμένουμε απάντησή σας καθώς και τη μέριμνά σας, προκειμένου να διορθωθούν τα όποια λάθη διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος σπουδών μας.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Δ.Ε. του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ,

Ν. Μαυρομμάτη Ν. Χαρμαντά



Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΦΑ.ΕΛΠ)

Τηλ./ φαξ: 210 – 36 30 472 email: nena@hol.gr

Αθήνα, 8/9/2003

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Γ.Σ. του Νοεμβρίου μέχρι σήμερα:

1. ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ:

Όπως γνωρίζετε, πρωταρχικός σκοπός μας είναι η διασφάλιση της ένταξης των πτυχίων του ΕΑΠ στο προσοντολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Έτσι εξασφαλίζεται αφενός η δυνατότητα ένταξης των αποφοίτων σε Δημόσιες Υπηρεσίες και στην ανάλογη Π.Ε. κατηγορία και αφετέρου η αναβάθμιση της θέσης των ήδη εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα μετά την απόκτηση του πτυχίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκαν οι εξής ενέργειες:

A. Συνάντηση τον Ιούνιο με τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κ. Σκανδαλίδη, κατά την οποία ο Υπουργός δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα επιληφθεί του θέματος.

B. Στη συνάντησή μας, δεν παραλείψαμε, εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, να θέσουμε και αυτό της τακτοποίησης των αδειών για συμμετοχή στις εξετάσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα μελετήσει την πρότασή μας για άδεια 6 εργασίμων ημερών για κάθε Θ.Ε.

Γ. Μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο στο νέο
προσοντολόγιο από το ΕΑΠ εντάσσεται μόνο ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων,
απεστάλη προς τον Υπουργό η κατωτέρω επιστολή με τις ενστάσεις μας για τη
μεροληπτική αντιμετώπιση των αποφοίτων του ΕΑΠ.



Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος

“Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό”

του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΦΑ.ΕΛΠ)

Τηλ./ φαξ: 210 – 36 30 472 email: nena@hol.gr

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2003

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

κ. Κ. Σκανδαλίδη

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας την 10/6/2003, περιέπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (επισυνάπτεται), σύμφωνα με το οποίο προωθείται Προεδρικό Διάταγμα για την αναμόρφωση του ισχύοντος για τους δημοσίους υπαλλήλους Προσοντολογίου. Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στο ΥΠ.ΕΣ. για έγκριση.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι προτείνεται η ένταξη σε αυτό αρκετών κλάδων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ από το Ε.Α.Π., ο μόνος κλάδος που εντάσσεται είναι αυτός της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό, σχετικά με το σκεπτικό της επιλογής μόνο ενός συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών, μεταξύ πέντε προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που λειτουργούν μέχρι σήμερα στο ΕΑΠ.

Κατόπιν αυτών, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας την εύλογη απορία μας, δηλαδή πώς είναι δυνατόν να προβλέπεται η ένταξη κλάδων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τους οποίους οι πρώτοι απόφοιτοι θα είναι το έτος 2008 (οι σχολές αυτές πρόκειται για πρώτη φορά να λειτουργήσουν το Ακαδημαϊκό Έτος 2003-4), ενώ αντίθετα από το ΕΑΠ, οι πρώτοι απόφοιτοι των προπτυχιακών τμημάτων θα αποφοιτήσουν το 2004.

Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε, ότι το ΕΑΠ ιδρύθηκε με το Ν 2552/97 και αποτελεί το 19ο ΑΕΙ της χώρας, ενώ τα πρώτα προπτυχιακά τμήματα άρχισαν να λειτουργούν το έτος 1999. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Π.Δ. 13/2000 και εγκαινιάστηκε στις 20/9/2002 αποτελώντας το 20ο ΑΕΙ.

Κατόπιν των παραπάνω και σε συνέχεια της συζήτησής μας, θα σας παρακαλούσαμε να επανεξετάσετε το θέμα της ένταξης όλων των Σχολών του ΕΑΠ στο Προσοντολόγιο, ώστε οι απόφοιτοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου να μη βρεθούν σε δυσμενή και υποδεέστερη θέση έναντι των πτυχιούχων των Συμβατικών ΑΕΙ.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ


Νένα Μαυρομμάτη Νάνσυ Χαρμαντά

Συν. Απόσπασμα εφημ. «ΤΑ ΝΕΑ» 9/6/03



Δ. Ακολούθησε επιστολή προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, με την οποία
ενημερώσαμε τη Διοίκηση για τις ενέργειες του Συλλόγου, ενώ παράλληλα ζητήθηκε η
λήψη απόφασης και ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της για την οριστική επίλυση
του θέματος:



Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό”
του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΦΑ.ΕΛΠ)

Τηλ./ φαξ: 210 – 36 30 472 email: nena@hol.gr

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2003

ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου μας, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κ. Σκανδαλίδη. Θέμα της συνάντησής μας ήταν η ένταξη των αποφοίτων των προπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ στο Προσοντολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Υπουργός, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού πρώτα μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το θέμα. Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της 9ης Ιουνίου, διαπιστώσαμε ότι το θέμα της διεύρυνσης του Προσοντολογίου έχει ήδη προχωρήσει και το μόνο τμήμα του ΕΑΠ που έχει ενταχθεί σε αυτό είναι της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, την οποία σας επισυνάπτουμε, και με την οποία ζητάμε την επανεξέταση του θέματος και την ένταξη όλων των πτυχίων του ΕΑΠ στο Προσοντολόγιο.

Σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο κ. Αλ. Λυκουργιώτη πριν την έναρξη του τρέχοντος Ακαδημαϊκού έτους, είχαμε ενημερωθεί, μεταξύ των άλλων, και για τις ενέργειες του ΕΑΠ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι ήδη από το Σεπτέμβριο του 2000 είχε αποσταλεί έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξη των τίτλων του ΕΑΠ στο Προσοντολόγιο.

Επειδή διαπιστώνουμε ότι το θέμα δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής, θα παρακαλούσαμε να εξετάσετε την περίπτωση να ενισχύσετε την προσπάθειά μας και με δική σας εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Με τιμή,

ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Δ.Ε. του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ

Συν. 3

Ε. Η Δ.Ε. του ΕΑΠ καταρχάς επικύρωσε με απόφασή της τις ενέργειές μας και στη συνέχεια απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο για την επίλυση του ζητήματος:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πάτρα 8-7-03

Αρ. πρ. 315

Προς τον Υπουργό των Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

κ. Κ. Σκανδαλίδη

Από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Ε.Α.Π.

Καθηγητή κ. Αλ. Λυκουργιώτη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το έγγραφό μας αυτό επιθυμούμε να σας επισημάνουμε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τους αποφοίτους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το 19ο δημόσιο Πανεπιστήμιο, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μετέχει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Παρέχει τίτλους απολύτως ισότιμους με εκείνους των υπόλοιπων ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι το μόνο ελληνικό Πανεπιστήμιο και το 8ο ευρωπαϊκό που απευθύνεται σε ενηλίκους παρέχοντας σπουδές από απόσταση με εξαιρετική δυσκολία. Έχει ήδη 18.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε 30 περίπου προγράμματα σπουδών. Στο Ίδρυμα διδάσκουν 700 περίπου διδάσκοντες από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Καθηγητές είτε του Ε.Α.Π. είτε των άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων με τους οποίους συνεργάζεται το Ε.Α.Π. Στην ανάπτυξη του Ιδρύματος αυτού επενδύθηκαν από την Πολιτεία όλες οι ελπίδες για την κάλυψη ενός πραγματικού κενού στο χώρο της διά βίου μάθησης. Θα σας παρακαλούσα να σημειώσετε ότι οι μισοί περίπου φοιτητές μας είναι μεταπτυχιακοί, απόφοιτοι ήδη των παραδοσιακών μας Πανεπιστημίων. Για την ανάπτυξη του Ιδρύματος αυτού τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η ελληνική Πολιτεία έχουν επενδύσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεσθε, κύριε Υπουργέ, ότι οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση των αποφοίτων του Ιδρύματός μας, που σημειωτέον συμμετέχουν στις δαπάνες των σπουδών απαλλάσσοντας την ελληνική Πολιτεία από την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου της δαπάνης σπουδών, θα έπληττε καίρια ένα θεσμό στον οποίο η ελληνική Πολιτεία έχει επενδύσει τόσα πολλά και παρουσιάζει ευρύτατη κοινωνική αποδοχή. Θεωρούμε ότι μια τέτοια διάκριση γίνεται αντικειμενικά, είμαστε βέβαιοι χωρίς πρόθεση, όταν στο υποβληθέν σχέδιο νόμου διεύρυνσης του προσοντολογίου παραλείπονται τα 5 από τα 6 προπτυχιακά προγράμματα (τμήματα) σπουδών του Ε.Α.Π. (σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, το οποίο προκάλεσε την ανησυχία μας και το οποίο ενδεχομένως να μην είναι ακριβές). Για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να μην αναφέρεται η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ του Ε.Α.Π. και να αναφέρεται το νεοϊδρυθέν αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;

Επιπλέον θεωρούμε ότι οι απόφοιτοι των προγραμμάτων (τμημάτων):

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό

Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες,

που είναι τα μοναδικά προγράμματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι για την επιδιωκόμενη αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Κύριε Υπουργέ,

Θα πρέπει, κλείνοντας, να σας αναφέρω ότι τα 6 προπτυχιακά προγράμματα του Ε.Α.Π.

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό

Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

Πληροφορική

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών

σχεδιάστηκαν με εξαιρετική προσοχή ακολουθώντας 9 διεθνώς καθιερωμένα κριτήρια, με στόχο την κάλυψη οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.

Θα ήθελα να σας βεβαιώσω-με την πείρα που διαθέτω μετά από τριάντα χρόνια ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας ως Καθηγητής και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και νυν Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ε.Α.Π.-ότι η ένταξη των αποφοίτων των προγραμμάτων αυτών στο Προσοντολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων όχι μόνο είναι νομικά επιβεβλημένη εξαιτίας της ισοτιμίας του Ιδρύματος με τα άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά προπάντων θα συμβάλει στον επιδιωκόμενο στόχο της βελτίωσης της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης.

Με την ελπίδα ότι το δίκαιο αυτό αίτημα θα τύχει της δέουσας ικανοποίησης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ε.Α.Π.

Καθηγητής

Α. Λυκουργιώτης



Όπως μας ενημέρωσαν εκ μέρους της Δ.Ε. του ΕΑΠ, ο πρόεδρος κ. Λυκουργιώτης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τους αρμοδίους του Υπουργείου, απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι όλοι οι παρεχόμενοι από το ΕΑΠ τίτλοι θα ενταχθούν στο νέο προσοντολόγιο.


Κατά την εκτίμησή μας το γεγονός ότι ένας από τους παρεχόμενους τίτλους σπουδών του ΕΑΠ έχει ήδη ενταχθεί στο προσοντολόγιο, αποτελεί κεκτημένο, βάσει του οποίου μπορούν να κατοχυρωθούν και οι άλλοι τίτλοι του ΕΑΠ.

Επιπροσθέτως, το Σεπτέμβριο ο Προϊστάμενος Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ, απέστειλε προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπ. Εσωτερικών Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης, την επιστολή που ακολουθεί:



EΛΛHNIKH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙO

Πάτρα, 09/09/2002

Αρ. Πρωτ.: 736

Προς: ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α / ΓΓΔΔ'- Δ/νση Οργανωτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Καταχώρηση στο Προσοντολόγιο του Δημοσίου των χoρηγoύμενων

τίτλων του Ε.Α.Π

Σας ενημερώνουμε πως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε,Α.Π.)

προσφέρει τους επόμενους τίτλους σπουδών:

Πτυχίο -τετραετούς φοίτησης

1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

2. Πληροφορική

3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών

4 .Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

5 , Σπουδές στον Ευρωπαϊκο Πολιτισμό

6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (masters) -διετές

1. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

2. Διοίκηση Μονάδων Υγείας

3. Τραπεζική

4. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων

5, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής

6. Διασφάλιση Ποιότητας

7 .Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας

8. Eιδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας

9. Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας

1 0. Σπουδές στην Εκπαίδευση

11- Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

12. Διαχείριση Αποβλήτων

13. Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές

14. Διαχειριση Τεχνικών Έργων

lS. Γραφικές Τέχνες –Πολυμέσα

16. Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία

17. Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική

l8. Κατάλυση και Προστασία Περιβάλλοvτος

19 .Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά

Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης (ενός ακαδημαϊκού έτους)

1. Aνoικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

2. Εκπαίδευση Ενηλίκων

3. Διοίκηση Eκπαιδευτικών Μονάδων

4 .Εξέλιξη του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον

5 .Εκπα.ιδευτική Έρευνα στην Πράξη

6. Πολιτισμικές Διαφορές και Κοινωνικές Ανισότητες στην Εκπαίδευση

7 .Γλωσσική Ανάπτυξη

8. Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου οι παρεχόμενοι τίτλοι

να ενταχθούν στο Προσοντολόγιο του Δημοσίου.

Με εκτίμηση,

Ο Προϊστάμενος των

Διοικητικών Υπηρεσιών

Χαρ. Αλ.. Ροδόπουλος



2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

2.1 Τα θέματα που αφορούν στον εκπαιδευτικό τομέα και έχουν εντοπιστεί από όλους μας στη διάρκεια των σπουδών μας είναι αρκετά και όπως γνωρίζετε ορισμένα έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψη της Δ.Ε. του ΕΑΠ.

Ορισμένα από τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι: η έλλειψη βοηθητικού υλικού για ορισμένες Θ.Ε., η επαφή των φοιτητών με τους ΣΕΠ καθώς και διαδικαστικά θέματα που αφορούν στις παραδόσεις των εργασιών. Τα θέματα αυτά τέθηκαν σε συνάντηση που είχαμε με τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε. κ. Αμούργη, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε με επιστολή μας και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Λυκουργιώτης.



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

(ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

προς τον προεδρο της διοικουσας επιτροπησ του εαπ, κ. ΛΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗ

ð ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΑΠ, κ. ΑΜΟΥΡΓΗ

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας θα θέλαμε συνοπτικά να θέσουμε υπόψη σας τα εξής θέματα που μας απασχολούν:

1. ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ Θ.Ε.

Ι. ΕΛΠ 21 (Γράμματα Ι – Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία) και

ΙΙ. ΕΛΠ 31 (Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο):

Ι. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι στην ΕΛΠ 21 δεν υπάρχει ένα ανθολόγιο κειμένων, όπου να μπορούν οι φοιτητές να προσεγγίσουν τα κείμενα των αρχαίων και βυζαντινών συγγραφέων. Τα παράλληλα κείμενα, τα οποία μας δίδονται, δεν πιστεύουμε ότι αρκούν για να μας δώσουν μία σαφή εικόνα, αφού εκεί υπάρχουν πολύ μικρά αποσπάσματα μερικών από τους συγγραφείς.

Η εμπειρία, την οποία αρκετοί από εμάς αποκομίσαμε παρακολουθώντας στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος την ΕΛΠ 30, μας κάνει να θεωρούμε ως απαραίτητο συμπλήρωμα ένα ανθολόγιο στο οποίο να υπάρχουν κάποια μεγαλύτερα αποσπάσματα του συγγραφικού έργου τουλάχιστον κάποιων από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της περιόδου που πραγματευόμαστε.

ΙΙ.Στην ΕΛΠ 31, το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο, αφού το Εγχειρίδιο του ΕΑΠ είναι ένας οδηγός μελέτης, για την υποστήριξη του οποίου έχει δοθεί ένα βιβλίο Παράλληλων Κειμένων, ένα ανθολόγιο (στο οποίο δεν υπάρχει στιχαρίθμηση!) καθώς και το βιβλίο του Dover: Η κωμωδία του Αριστοφάνη, ενώ παράλληλα, όπως αναφέρεται στον Οδηγό Μελέτης του ΕΑΠ, το βιβλίο: «Albin Lesky, Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας, μτφρ. Αγαπητός Τσοπανάκης, 5η έκδοση αναθεωρημένη, Θεσσαλονίκη 1981, σσ. 326-426, 507-566, 787-790, 882-920, 1028-1030. (Οι φοιτητές προμηθεύονται το βιβλίο υποχρεωτικά, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες σελίδες περιλαμβάνονται στην ύλη των τελικών εξετάσεων).»

Κατόπιν των παραπάνω, θεωρούμε ότι υπάρχει ένδεια ως προς την κάλυψη της ύλης στη συγκεκριμένη Θ.Ε. και προτείνουμε το βιβλίο του Lesky να παρέχεται από το ΕΑΠ. Επειδή μάλιστα το ίδιο βιβλίο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την κάλυψη των θεμάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να παρέχεται στους φοιτητές που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη Θ.Ε., ώστε στη συνέχεια θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και στη Θ.Ε. του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου (Η Θ.Ε. ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ι είναι στο 2ο έτος σπουδών και η Θ.Ε. ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο 3ο έτος σπουδών).

2. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΣΕΠ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον τρόπο αποστολής των εργασιών μας προς τους ΣΕΠ: Συγκεκριμένα οι ΣΕΠ, μετά από απόφαση ορισμένων συντονιστών, δεν δέχονται την αποστολή εργασιών με email. Οι φοιτητές υποχρεώνονται να αποστέλλουν τις εργασίες τους με το ταχυδρομείο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται, μόλις παραλαμβάνουν την εργασία τους διορθωμένη να την φωτοτυπούν και να την αποστέλλουν ξανά στον ΣΕΠ! Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, εφόσον δέχεται ο καθηγητής την εργασία με email, μετά ο φοιτητής υποχρεούται να την αποστείλει και με το ταχυδρομείο. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους φοιτητές, χάσιμο χρόνου και επιπλέον δαπάνες, ενώ ουσιαστικά το email –για εκείνους που διαθέτουν- διευκολύνει και εξυπηρετεί τόσο τους φοιτητές όσο και τους ίδιους τους καθηγητές.

3. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΑΠ κ. Σ. ΑΜΟΥΡΓΗ:

Στη συνάντησή μας με τον κ. Αμούργη, έγινε διεξοδική συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν και ενημερωθήκαμε για τις εισηγήσεις των συντονιστών, σχετικά με την κάλυψη με επιπλέον βιβλία συγκεκριμένων Θεματικών Ενοτήτων.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του Συλλόγου μας είναι οι εξής:

I ΕΛΠ 20 – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ι

Στη συγκεκριμένη Θ.Ε., η συντονίστρια κα Πετροπούλου ζήτησε την αντικατάσταση του παρεχομένου από το ΕΑΠ βιβλίου «Ο Έλληνας Άνθρωπος» με το βιβλίο «Οι εορτές στην Αρχαία Αθήνα».

Η θέση μας είναι ότι το βιβλίο «Ο Έλληνας Άνθρωπος», καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής των αρχαίων Ελλήνων, για τα οποία δεν υπάρχει εκτενής αναφορά στο εγχειρίδιο, (αφού πρόκειται για έναν ανθολόγιο κειμένων των πιο διακεκριμένων στον τομέα τους συγγραφέων). Αντίθετα το βιβλίο «Οι εορτές στην Αρχαία Αθήνα», παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για τις λατρευτικές συνήθειες και τελετές μόνο στην Αρχαία Αθήνα. Εξάλλου τα θέματα αυτά, καλύπτονται εν μέρει και από άλλες Θεματικές Ενότητες. Από την άλλη πλευρά, το σημαντικότερο τμήμα του 3ου Κεφαλαίου στο Εγχειρίδιο: «Η οικονομία στην Αρχαιότητα», καλύπτεται αποκλειστικά από το βιβλίο ο «Έλληνας Άνθρωπος» και συγκεκριμένα από το πολύ σημαντικό κείμενο της Claude Mossè: «Ο Έλληνας άνθρωπος και η οικονομία». Επομένως με την αντικατάσταση του συγκεκριμένου βιβλίου, ουσιαστικά καταργείται το 3ο κεφάλαιο, το οποίο από την εμπειρία μας αποτελεί σπουδαία παράμετρο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση, αν παράλληλα με το βιβλίο «Ο Έλληνας Άνθρωπος», προσφερόταν από το ΕΑΠ στους φοιτητές και το βιβλίο «Οι εορτές στην Αρχαία Αθήνα».

II ΕΛΠ 22 – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Από την Αρχαιότητα έως τον 20Ο Αιώνα.

Θεωρούμε ότι η πρόταση του συντονιστή κ. Ζωγραφίδη είναι πολύ θετική, αφού το προτεινόμενο βιβλίο του M. Vegetti: «Ιστορία της Αρχαίας Φιλοσοφίας», αποτέλεσε απαραίτητο συμπλήρωμα στην κατανόηση των όσων αναφέρονται στα εγχειρίδια του ΕΑΠ. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντική και πολύ θετική η συμβολή των αρχαίων φιλοσοφικών κειμένων, στην εμπέδωση των όσων αναφέρονται στα εγχειρίδια.

III ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΙ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (19ος και 20ος αιώνας)

Η πρόταση του συντονιστή κ. Καγιαλή για την προσθήκη του βιβλίου J. Culler «Λογοτεχνική Θεωρία», εμπλουτίζει το περιεχόμενο της Θεματικής Ενότητας.

Από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι το ήδη παρεχόμενο υλικό καλύπτει με μεγάλη επάρκεια το αντικείμενο της Θ.Ε., την ίδια στιγμή που σε άλλες Θ.Ε. δεν υπάρχει η αντίστοιχη κάλυψη. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει με την ίδια σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Καγιαλής τη συγκεκριμένη Θ. Ε., να αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι συντονιστές τις άλλες Θ.Ε.

Αυτή η αναφορά σχετίζεται με την έκπληξή μας σχετικά με την έλλειψη προτάσεων από την πλευρά των περισσότερων από τους συντονιστές για κάλυψη κενών, οι οποίες παρατηρούνται σε άλλες Θ.Ε.: π.χ. στη Θ.Ε. της Τέχνης, ενώ καλούνται οι φοιτητές να αγοράσουν πολλά συμπληρωματικά βιβλία και ενώ όπως μας είχατε αναφέρει, οι ελλείψεις είχαν επισημανθεί από τη Συντονίστρια της Θ.Ε. κα Μαρκάτου, δεν κατατέθηκε τελικά καμία πρόταση για την ενίσχυση του παρεχόμενου διδακτικού υλικού!...

Τέλος πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί το υλικό όλων των Θ.Ε., ώστε να μην παρατηρείται αυτή η διαφορά επιπέδου μεταξύ τους, όπως συζητείται ευρέως από τους περισσότερους φοιτητές.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι τόσο στο εγχειρίδιο της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, όσο και σε αυτό της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας, δεν υπάρχουν οι απαντήσεις στις δραστηριότητες. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους φοιτητές στην εκπόνηση των δραστηριοτήτων, γεγονός που ακυρώνει μία από τις βασικές παραμέτρους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, θα προτείναμε να συμπληρωθούν τα βιβλία με ένα συμπληρωματικά εγχειρίδια όπου θα υπάρχουν οι απαντήσεις των δραστηριοτήτων.

Θα παρακαλούσαμε να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις μας και να υπάρχει μία συνεχής συνεργασία, προκειμένου να υπάρξει και ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ – ΕΑΠ

Τελικά, η Δ.Ε. αποδέχτηκε ότι η πρότασή μας για το εκπαιδευτικό υλικό, είναι πρώτης προτεραιότητας και αποφάσισε να παρέχεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το βιβλίο του Albin Lesky, Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας στους φοιτητές της Θ.Ε. Γράμματα Ι, το οποίο είναι απαραίτητο και στη Θ.Ε. του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.

Επισημαίνουμε ότι πρόταση για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είχε γίνει από τον αρμόδιο συντονιστή!

2.2 Όσοι από τους φοιτητές παρακολούθησαν αυτή τη χρονιά τη Θ.Ε. Γράμματα Ι, θα
πρέπει να διαπίστωσαν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εκπόνηση των δύο
πρώτων κυρίως εργασιών. Συγκεκριμένα, η πρώτη εργασία ουσιαστικά δεν μπορούσε να
εκπονηθεί από τα παρεχόμενα από το ΕΑΠ βιβλία, ενώ και η δεύτερη απαιτούσε
πρόσθετη βιβλιογραφία, η οποία δεν παρεχόταν στο μεγαλύτερό της μέρος από το ΕΑΠ.
Έτσι επανήλθε το θέμα της σκοπιμότητας εκπόνησης των γραπτών εργασιών: κατά
πόσον δηλαδή η εκπόνησή τους στοχεύει στην καλύτερη αφομοίωση της ύλης των
βιβλίων, ή αποσκοπεί στην εξοικείωση με τη βιβλιογραφική έρευνα. Η δεύτερη εκδοχή
αντίκειται στην διατυπωμένη από το ΕΑΠ άποψη, ότι κορμό του μαθησιακού
προγράμματος πρέπει να αποτελούν τα εγχειρίδιά του. Ο Σύλλογος διαμαρτυρήθηκε για
το συγκεκριμένο θέμα, αφού ιδιαίτερα για την εκπόνηση της πρώτης εργασίας
απαιτούνταν, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, η μελέτη 15 πρόσθετων βιβλίων
(εκτός αυτών του ΕΑΠ), τα οποία μάλιστα δόθηκαν ως τίτλοι, χωρίς να αναφέρονται
καν οι σελίδες στις οποίες έπρεπε να ανατρέξει κανείς για να βρει τις σχετικές
πληροφορίες…


Η θέση που εκφράσαμε αναλογιζόμενοι τις υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες τις
οποίες αντιμετωπίζουμε, είναι ότι μία εργασία θα πρέπει καταρχήν να μπορεί
να εκπονηθεί με χρήση μόνο του παρεχόμενου από το ΕΑΠ εκπαιδευτικού υλικού. Αυτό
δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είμαστε αντίθετοι στην πρόταση έρευνας σε
επιπλέον βιβλιογραφία
, η οποία θεωρούμε ότι βοηθά στην ουσιαστική και σε βάθος μελέτη των όσων μέσω των βιβλίων του ΕΑΠ προσεγγίζουμε. Ωστόσο πιστεύουμε ότι κάθε ένας από εμάς μπορεί να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη για το πώς μελετά και πώς εκπονεί την κάθε εργασία του. Εξάλλου το πώς επιλέγει καθένας να κάνει τη σπουδή του και τι προτεραιότητες θέτει, είναι δικό του ζήτημα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που η έρευνα σε επιπλέον βιβλία αποκτά το χαρακτήρα της υποχρέωσης εκ μέρους του φοιτητή. Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης, η Δ.Ε. του ΕΑΠ έλαβε συγκεκριμένη θέση για το θέμα και η απόφασή της κοινοποιήθηκε τόσο στους Συντονιστές και ΣΕΠ, όσο και στο Σύλλογό μας:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Απόσπασμα από το υπ’ αριθμ. 94/24-1-2003 πρακτικό της Δ.Ε. του ΕΑΠ.

Πρακτικά 94ης Συνεδρίασης της

Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π

(24/1/2003 και ώρα 2.00 μ.μ.)

Η Συνεδρίαση έγινε στα γραφεία της ΟΕΕ/Ε.Α.Π. στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 6, 4ος όροφος).

Παρόντες: Ο Πρόεδρος της Δ.Ε., κ. Α. Λυκουργιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε., κ. Σ. Αμούργης, και τα μέλη της Δ.Ε., κ. Ι. Μάνος, κ. Σ. Μουσούρης και κ. Γ. Δάσιος.

Δικαιολογημένα απόντες: Τα μέλη της Δ.Ε., Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης και κ. Θ. Δραγώνα.

Στη Συνεδρίαση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος Γραμματείας του Ε.Α.Π., κ. Χ. Ροδόπουλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

.

.

Θέμα 10ο

Θέματα Εκπαίδευσης

.

.

9. Σχετικά με το περιεχόμενο των διδακτικών πακέτων

Η Δ.Ε., για το έντυπο διδακτικό υλικό της κάθε Θ.Ε., αποφάσισε αυτό να εντάσσεται σε δύο μόνο κατηγορίες, τις εξής:

α. σε εκείνο που θα αποστέλλεται με το διδακτικό πακέτο και

β. σε εκείνο που προτείνεται ως συμπληρωματική βιβλιογραφία, χωρίς αυτό να αποτελεί υποχρέωση του φοιτητή.

Η Δ.Ε. θεωρεί ότι το διδακτικό υλικό που αποστέλλεται με το διδακτικό πακέτο είναι απολύτως επαρκές τόσο για τη συγγραφή των εργασιών όσο και για τις τελικές εξετάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποχρεώνονται οι φοιτητές να προμηθεύονται υποχρεωτικά και να χρησιμοποιούν έντυπα εκτός του διδακτικού πακέτου, προκειμένου να πετύχουν καλή βαθμολογία στις γραπτές εργασίες και στις τελικές εξετάσεις.

Η Δ.Ε. θεωρεί την απόφασή της αυτή μείζονος σημασίας αναφορικά με τη διδακτική λειτουργία και την αντιμετώπιση των φοιτητών του Ε.Α.Π. και καλεί διδάσκοντες και διδασκομένους να συμβάλουν στην εφαρμογή της.

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να κοινοποιηθεί μέσω του Τμήματος Εκπαίδευσης στους Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους, στους Συντονιστές, στους Διδάσκοντες και στους Φοιτητικούς Συλλόγους.

.

Ακριβές απόσπασμα

Πάτρα 14-2-2003

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δ.Ε. του Ε.Α.Π.

Καθηγητής

κ. Α. Λυκουργιώτης

2.3 Άλλο βασικό μέλημα του Συλλόγου μας, όλη αυτή τη χρονιά, ήταν η προώθηση εκείνων των
ζητημάτων που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία και περάτωση των σπουδών μας. Οι
προσπάθειές μας επικεντρώνονται κυρίως στην επίλυση προβλημάτων που έχουμε αντιληφθεί
ότι δημιουργούνται στους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τις 9 Θ.Ε.

Για το σκοπό αυτό καθώς και για άλλα εκπαιδευτικά θέματα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με
την κα Λεοντίδου, η οποία θα αναλάβει κοσμήτορας της σχολής ανθρωπιστικών σπουδών από το Σεπτέμβριο. Παρούσα στην ίδια συγκέντρωση ήταν και η κα Πετροπούλου, η οποία αναλαμβάνει από το Σεπτέμβριο Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος του Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κοινή διαπίστωση αποτελεί η πληθώρα των προβλημάτων και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε νέα συνάντηση μέσα στο Σεπτέμβριο, προκειμένου να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία απαιτούν λύση άμεσα.

Παράλληλα σε συνεννόηση με την κα Πετροπούλου, αποφασίστηκε να συζητηθούν ιδιαίτερα τα προβλήματα του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού, προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες με τη σειρά της θα μεταφέρει στη Διοίκηση του ΕΑΠ.

2.4 Προκειμένου να προλάβουμε κάποια τρέχοντα ζητήματα, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε
με τον κ. Αμούργη, αλλά τελικά λόγω δικού του φόρτου εργασίας, δεν κατέστη δυνατόν.
Ωστόσο ζήτησε να του αποσταλεί γραπτώς ένα πλαίσιο συζήτησης με τα θέματά μας, στο
οποίο αναμένεται η απάντησή του:

Προς τον Αντιπρόεδρο

της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ

κ. Σ. Αμούργη

Αθήνα, 11/6/2003

Κύριε Αμούργη,

Θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας τα εξής θέματα:

  1. Τη δυσκολία που παρουσιάζεται στην Θ.Ε. ΕΛΠ 40 «Τέχνες ΙΙ – Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού» του 4ου έτους, λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου. Για το θέμα αυτό έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας, επειδή πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει τόσο τους φοιτητές, όσο και το ΕΑΠ.

  1. Την απόκτηση του πτυχίου και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, για όσους αποφοίτους του Ελληνικού Πολιτισμού ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο.

Θα σας παρακαλούσα, όταν έχετε τη δυνατότητα, να επικοινωνήσουμε, προκειμένου να σας ενημερώσω για τις σκέψεις μας και φυσικά θα ακολουθήσει επιστολή με αναλυτική περιγραφή των όσων θα συζητήσουμε.

Με εκτίμηση,


Εκ μέρους της Π.Δ.Ε. του ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ

Την επόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά πρόκειται να αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές του προπτυχιακού κύκλου σπουδών του ΕΑΠ. Τα ποικίλα ζητήματα που προκύπτουν πρέπει να λυθούν έγκαιρα και για το λόγο αυτό προγραμματίζονται οι εξής κινήσεις:

1. Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να ενταχθούν στον εκπαιδευτικό κλάδο οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι του ΕΑΠ. Η θέση της Δ.Ε. του ΕΑΠ είναι ότι αυτό δεν αποκλείεται, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμοδίους του Υπ. Παιδείας.

2. Συνάντηση εντός του Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΑΠ, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που μας απασχολούν σε σχέση με την περάτωση των σπουδών μας:

2.1 Καταρχάς υπάρχει το ζήτημα των μεταπτυχιακών σπουδών.

Για το θέμα αυτό, όπως ήδη έχουμε ενημερωθεί, έχει αρχίσει η λειτουργία του γραφείου διασύνδεσης του ΕΑΠ, με σκοπό τη διευκόλυνση των φοιτητών που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, εκείνο που έχουμε ήδη θέσει και εξακολουθεί να μας απασχολεί, είναι η δημιουργία και άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το ΕΑΠ. Αυτό το θεωρούμε ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο να άπτεται άμεσα του αντικειμένου των σπουδών μας.

Θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο όσοι από τους φοιτητές έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών, να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τον Σύλλογο προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση.

2.2 Ένα δεύτερο θέμα σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία των Θ.Ε., οι οποίες πρόκειται για πρώτη φορά να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2003-4. Το πρώτο πρόβλημα που ήδη παρουσιάστηκε σχετίζεται με τη δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων από τις Θ.Ε. Συγκεκριμένα, υπήρχε η πρόθεση να μην ενεργοποιηθούν οι δύο από τις τέσσερις Θ.Ε. επιλογής του 4ου έτους στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού φοιτητών (8 φοιτητές δήλωσαν «Αρχαιολογία» και 4 «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο»). Τελικά με παρέμβαση του Συλλόγου και παράλληλες ενέργειες προς το ΕΑΠ –σε συνεννόησή με το Σύλλογο- των ίδιων των ενδιαφερόμενων φοιτητών, αποφασίστηκε να λειτουργήσει τελικά η Θ.Ε. της «Αρχαιολογίας». Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ την θετική αντιμετώπιση της Δ.Ε. του ΕΑΠ. Παρά το γεγονός ότι έχει καθοριστεί ως minimum για τη λειτουργία τμήματος ο αριθμός των 10 φοιτητών, το ΕΑΠ εκτιμώντας την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης χρονιάς που ο συνολικός αριθμός τελειοφοίτων είναι περίπου 35 άτομα, αποφάσισε κατ’ εξαίρεση να λειτουργήσει και η συγκεκριμένη Θ.Ε.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε, ότι αυτό το πρόβλημα το είχαμε ήδη επισημάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη συνάντησή μας με τον κ. Λυκουργιώτη. Η πρότασή μας την οποία σας έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, ήταν η μεταφορά στο 3ο έτος σπουδών των μισών από τις Θ.Ε. επιλογής του 4ου έτους. Αν είχε γίνει δεκτή η πρότασή μας, είναι δεδομένο ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα.

2.3 Ένα άλλο ζήτημα που δημιουργείται αφορά στις Θ. Ε. που πραγματεύονται δύο διαφορετικούς τομείς του πολιτισμού, όπως π.χ. η Θ.Ε. «Ευρωπαϊκή Μουσική και Τέχνη» καθώς και «Ελληνική Μουσική και Χορός». Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι δεν είναι εφικτό οι ΣΕΠ να ανταποκριθούν με την ίδια επάρκεια και στα δύο αντικείμενα. Για το θέμα αυτό υπήρξαν διαμαρτυρίες φοιτητών που είχαν επιλέξει την προηγούμενη χρονιά τη Θ.Ε. «Ευρωπαϊκή Μουσική και Τέχνη». Ο Σύλλογος έχει πρόταση για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, την οποία και θα εισηγηθεί προς τη Δ.Ε. του ΕΑΠ στην επικείμενη συνάντηση που πρόκειται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβρη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή μας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Π.Δ.Ε. του Συλλόγου μας, αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. του Συλλόγου να διενεργηθούν στις 12 Οκτωβρίου 2003. Η 1η Γ.Σ. ορίστηκε για την Κυριακή 5 Οκτωβρίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας θα διενεργηθεί 2η στις 8/10 και η 3η στις 12/10/2003, οπότε και θα επακολουθήσει η διαδικασία των εκλογών. Για τα διαδικαστικά καθώς και για τους τόπους διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, θα ενημερωθούν έγκαιρα όλα τα μέλη.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη. Για οποιαδήποτε συνεννόηση για το συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με την ταμία κ. Λούλα Κατσώρα, στο τηλ.: 210-54 47 995 (απογευματινές ώρες).

ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Δ.Ε. ΤΟΥ ΠΑ.ΣΥ.ΦΑ.ΕΛΠ

Ν. Μαυρομμάτη Ν. Χαρμαντά




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

(ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 5 Οκτωβρίου 2002

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλούμε το Σάββατο 2/11/2002 στις 15:00 στα Εκπαιδευτήρια «Πλάτων» σε Συνέλευση με σκοπό την ενημέρωσή σας για τις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, θα ληφθεί και η απόφαση για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών, προκειμένου να εκλεγεί τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να αποτανθείτε στο τηλέφωνο:

010-64 00 787 ή να επικοινωνήσετε με email στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

nena@hol.gr, giulicat@hotmail.com, agharma@ath.forthent.gr, loylakat@otenet.gr και vskop@mland.gr.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νένα Μαυρομμάτη Νάνσυ Χαρμαντά





ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

«ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ)

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχει περάσει περίπου ένα εξάμηνο από τότε που ξεκίνησε ουσιαστικά η λειτουργία του Συλλόγου μας.

Δυστυχώς, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις όλων μας καθώς και οι καλοκαιρινές διακοπές που μεσολάβησαν, δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να συναντηθούμε, ώστε να ενημερωθείτε για όσες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Για το λόγο αυτό, θεωρήσαμε επιβεβλημένο να οριστεί μία Γενική Συνέλευση με σκοπό την ενημέρωσή σας και κατ' επέκταση τον από κοινού προγραμματισμό της περαιτέρω πορεία μας.

Όπως διαπιστώσαμε από το χρονοδιάγραμμα των ΟΣΣ, η 2 Νοεμβρίου ήταν η προσφορότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της Συνέλευσης, αφού τότε συμπίπτουν οι ΟΣΣ σε αρκετές Θεματικές Ενότητες.

Η συνέλευση θα είναι ανοικτή σε όλους τους φοιτητές του Ελληνικού Πολιτισμού και πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να παρευρεθείτε.

Για τις λεπτομέρειες της συνάντησης, επισυνάπτεται ανακοίνωση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Τα στοιχεία των φοιτητών δόθηκαν στο Σύλλογο από το ΕΑΠ.

Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν επιθυμεί να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου, παρακαλούμε να μας ενημερώσει ώστε να τον διαγράψουμε από τις καταστάσεις μας.

Για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή,

Νένα Μαυρομμάτη Νάνσυ Χαρμαντά





ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 2/11/2002

1. ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την ημερομηνία Εκλογο-Απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και το χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Ερώτημα αν η Συνέλευση και στη συνέχεια οι Εκλογές βολεύει όλους να πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόταση – απόφαση – ψήφιση δημιουργίας Οργανωτικών Επιτροπών.

(Το σχήμα λειτουργίας των επιτροπών σε χωριστή σελίδα)

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ποιες οι κινήσεις του Συλλόγου μέχρι σήμερα:

1. Συνάντηση με τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο της Σχολής, κο Καγιαλή, τον Ιανουάριο το Μάρτιο του 2002.

2. Συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωση στην Πάτρα με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΑΠ κ. Λυκουργιώτη, παρουσία και του Προϊσταμένου των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΑΠ κ. Ροδόπουλου.

Στη συνάντηση θέσαμε σειρά ζητημάτων σχετικά με τις σπουδές μας καθώς και ζητήματα διευκόλυνσης των φοιτητών για τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΑΠ.

Βασικό θέμα το οποίο μας απασχόλησε τότε ήταν το θέμα της ισοτιμίας του πτυχίου μας, για το οποίο και λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις από τον κ. Λυκουργιώτη.

Για τα εκπαιδευτικά θέματα, ο Πρόεδρος μας προέτρεψε να τα συζητήσουμε με τον κο Καγιαλή, ο οποίος και έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτά, οπότε και είχαμε τη δεύτερη συνάντηση μαζί του.

3. Μάιος 2002:

Ο Σύλλογος, μόλις αντιλήφθηκε τη μεθόδευση για το ζήτημα της πληρωμής των χρημάτων γιατις Θ.Ε. του επόμενου έτους, προχώρησε κατ’ αρχήν σε μία πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ροδόπουλο για την εξεύρεση μιάς λογικής λύσης του ζητήματος.

Επειδή στην πρώτη αυτή επικοινωνία δεν υπήρξε κάποια ικανοποιητική απάντηση, έγινε και εγγράφως (22/5/02) συγκεκριμένη πρόταση στο ΕΑΠ για τον τρόπο αποπληρωμής του ποσού και η απάντηση ήταν μόνο μία μικρή παράταση, (προκαταβολή μέρους του ποσού μέχρι 31/5 και εξόφληση μέχρι 5/7).

Όμως επειδή η απόφαση του ΕΑΠ δεν μας ικανοποίησε και ήταν ήδη πολύ αργά ώστε ακόμη και γι’ αυτή τη διευκόλυνση να ενημερωθούν οι φοιτητές, προχωρήσαμε από κοινού με το Σύλλογο φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στην έκδοση Δελτίου Τύπου (23/5), στο οποίο καταγγείλαμε τη στάση και του ΕΑΠ και στη συνέχεια αποστείλαμε μία δεύτερη επιστολή προς το ΕΑΠ (30/5) σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και προτάσεις για την επίλυση του θέματος στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

4. Μετά από αυτές τις επιστολές, λάβαμε τις απαντήσεις του ΕΑΠ, (Ιούνιος 2002) τόσο για τα θέματα που είχαμε θέσει στη συνάντηση με τον κ. Λυκουργιώτη τον Φεβρουάριο του 2002, όσο και για τα οικονομικά μας ζητήματα.

5. Στις 3/7/2002 αποστείλαμε επιστολή προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την άδεια χορήγησης από το ΕΑΠ προς το Σύλλογο καταστάσεων με τα στοιχεία όλων των φοιτητών οι οποίοι φοιτούν στον ΕΛΠ, αφού το ΕΑΠ αρνούνταν με γνωμάτευση της Νομικής του Συμβούλου να μας τις δώσει. Η απάντηση ήταν θετική και το ΕΑΠ μας έδωσε τις αρχές Οκτωβρίου τα στοιχεία των φοιτητών.

6. Στις 22/7 είχαμε τη δεύτερη συνάντησή μας με τους κ. Λυκουργιώτη και Ροδόπουλο στους οποίους και θέσαμε εκ νέου μία σειρά ζητημάτων, για τα οποία απαιτήσαμε να έχουμε εγκαίρως τις απαντήσεις τους, ώστε να προλάβουμε κάποια πράγματα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Για το λόγο αυτό, συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε τον Σεπτέμβριο.

7. Στις 20/9/2002 παρευρέθηκαν μέλη της Π.Δ.Ε. του Συλλόγου στη συνάντηση των συντονιστών, με τους οποίους έγινε συζήτηση για τα εκπαιδευτικά μας θέματα

8. Στις 21/9/2002 μέλη του Συλλόγου παρευρέθηκαν σε συνάντηση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τους ενημερώσουν για την ύπαρξη και τις κινήσεις του Συλλόγου.

9. Στις 23/9/2002 συνάντηση με τον κ. Λυκουργιώτη και τον κ.Ροδόπουλο στην Πάτρα για συζήτηση όλων των θεμάτων που είχαν τεθεί από το Σύλλογο στη συνάντηση του Ιουλίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΥΘΗΚΑΝ :

  1. Μετά τη διαμαρτυρία μας για το πρόβλημα των αιθουσών και τις συνθήκες που επικράτησαν στις περσινές εξετάσεις, ο κ. Λυκουργιώτης δεσμεύτηκε για τις συνθήκες των εξετάσεων στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

  1. Μετά την παρέμβασή μας, επιλύθηκε το θέμα των καθηγητών του ΕΑΠ, που είχαν βαθμολογηθεί με μονάδα από τους συντονιστές και με άριστα από τους φοιτητές και ιδιαίτερα ενός, για τον οποίο, όπως διαπιστώσαμε δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και είχε μείνει εκτός, οπότε και επαναπροσλήφθηκε.

  1. Στα οικονομικά: υπάρχει δέσμευση για την εξασφάλιση χαμηλότοκων φοιτητικών δανείων για τους φοιτητές, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν τα χρήματα για την αποπληρωμή των Θ.Ε., όπως επίσης και η χρήση πιστωτικών καρτών για την εξόφληση του ποσού.

  1. Για τα εκπαιδευτικά μας ζητήματα: αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση που θέσαμε για το ισομοίρασμα των Θ.Ε. επιλογής του ΕΛΠ του 4ου έτους σε 3ο και 4ο θα αποφασιστεί από τη Δ.Ε. του ΕΑΠ και για την οποία υπάρχει η απόλυτη διαφωνία των Συντονιστών.

  1. Σχετικά με τις εκπτώσεις που ζητήσαμε για τους φοιτητές της περιφέρειας που αναγκάζονται να μετακινηθούν προς τις πόλεις που γίνονται ΟΣΣ, το ΕΑΠ έστειλε έγγραφο του ΥΕΝ, με το οποίο οι φοιτητές του ΕΑΠ θα έχουν τις ίδιες εκπτώσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που έχουν και οι φοιτητές των συμβατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, προχώρησε σε αποστολή επιστολών προς τα ΚΤΕΛ, ώστε να υπάρχει και στα λεωφορεία η έκπτωση που ισχύει και για τους άλλους φοιτητές.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει τις απαντήσεις.




ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ ΚΑΙ ΤΕΘΗΚΑΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ κ. ΛΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗ το Σεπτέμβριο:


1. Διευθετήθηκε το θέμα των φοιτητών της Κρήτης, οι οποίοι παρακολουθούν τη Θ.Ε. «Γράμματα Ι» και συστάθηκε τμήμα στην Κρήτη.

2. Μετά τη διαμαρτυρία μας για τις εξετάσεις του τρέχοντος έτους, το ΕΑΠ προχώρησε σε μία «λογικότερη» διευθέτηση του χρόνου των εξετάσεων. (Διεύρυνση από 2 σε 3 εβδομάδες).

3. Μετά τη διαμαρτυρία μας για τα υποχρεωτικά βιβλία, τα οποία ωστόσο δεν περιλήφθηκαν στο «πακέτο» των Θ.Ε. «Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος» και «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», το ΕΑΠ δεσμεύτηκε για την αγορά των συγκεκριμένων βιβλίων….

4. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, έγινε συμφωνία με το ΜΙΕΤ για έκπτωση στα βιβλία του 30% στους φοιτητές.

5. Συντονισμός τριτοετών φοιτητών.




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

(ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της 22/07/2002 με τον προεδρο της διοικουσας επιτροπησ του εαπ, κύριο ΛΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

I Αξιολόγηση καθηγητών.

Επειδή έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν καθηγητές, οι οποίοι αν και βαθμολογήθηκαν με υψηλές βαθμολογίες από τους φοιτητές, βαθμολογήθηκαν με πολύ χαμηλούς βαθμούς από τους Συντονιστές της Θ.Ε., με κίνδυνο να μην επαναπροσληφθούν ως ΣΕΠ, ζητάμε:

Να υπάρχει μία διαφορά ασφαλείας μεταξύ του βαθμού αξιολόγησης του Συντονιστή της Θ.Ε. και εκείνου των φοιτητών.

Αυτό βέβαια θα ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση (χαμηλή βαθμολόγηση από τους φοιτητές και υψηλή από το συντονιστή).

Να ενημερωθούμε για το είδος των κριτηρίων βάσει των οποίων αξιολογούνται οι ΣΕΠ από τους Συντονιστές της Θ.Ε.

Να μας δοθεί ένα φύλλο αξιολόγησης των ΣΕΠ από τους Συντονιστές.

Να βελτιωθεί το φύλλο αξιολόγησης των ΣΕΠ από τους φοιτητές.

II ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διαπιστώνεται, βάσει των στοιχείων που μπορούμε να γνωρίζουμε, ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-04, ο αριθμός των φοιτητών του Δ΄ έτους θα είναι πολύ μικρός. Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτή την παράμετρο και σε συνδυασμό με το γεγονός:

Α. ότι κάθε φοιτητής θα έχει ως υποχρεωτική μία μόνο Θ.Ε. και

Β. ότι θα έχει να επιλέξει μεταξύ 9 Θ.Ε. (εκ των οποίων 6 από τον ΕΛΠ και 3 από τον
ΕΠΟ),

Καθίσταται σαφές ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πολλές από τις ισχύουσες τυπικά Θ.Ε. του 4ου έτους, οι οποίες αναφέρονται στον Ελληνικό πολιτισμό, να μην πραγματοποιηθούν και οι φοιτητές να υποχρεωθούν, αν θέλουν να αποφοιτήσουν έγκαιρα, να επιλέξουν Θ.Ε. του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Επειδή αυτή η προοπτική δεν ικανοποιεί πολλούς από τους φοιτητές του Ελληνικού Πολιτισμού, αφού οι επιλογές που θα υποχρεωθούν να κάνουν δεν θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους ενδιαφέροντα, προτείνουμε:

Να γίνει υποχρεωτική και μία δεύτερη Θ.Ε. του Ελληνικού Πολιτισμού ειδικά για την πρώτη φορά που θα λειτουργήσει το 4ο έτος σπουδών.

Αυτή η Θ.Ε. κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι η ΕΛΠ 41 (Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος στην Ελλάδα ΙΙ: Οι νεότεροι χρόνοι)

Να συμπεριληφθούν στις προαιρετικές Θ.Ε. του 3ου έτους δύο Θ.Ε. του Ελληνικού Πολιτισμού, με τη μεταφορά τους από το 4ο έτος.

Ειδικά για το έτος 2003-04, που είναι ακόμη μία μεταβατική περίοδος μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σπουδών, προτείνουμε να προστεθεί η Θ.Ε. ΕΛΠ 43 (Ελληνισμός της Διασποράς) στο 3ο έτος, χωρίς αλλαγή για τους 4οετείς φοιτητές.

Η πρόταση αυτή γίνεται επειδή από μια πρώτη διερεύνηση φαίνεται ότι η συγκεκριμένη Θ.Ε. ενδιαφέρει αρκετούς φοιτητές. Έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκροτηθεί τμήμα κατά το 2003-04, το οποίο θα απαρτίζεται από φοιτητές του 3ου και 4ου έτους.

Προτείνουμε να γίνουν προαιρετική και η Θ.Ε. ΕΛΠ 31 – Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο (στο τρίτο έτος). Αν η αρχή του Πανεπιστημίου είναι να υπάρχουν 2 υποχρεωτικές Θ.Ε. στο 3ο έτος, τότε θεωρούμε ότι είναι πιο λογικό να γίνει υποχρεωτική η Θ.Ε. ΕΛΠ 45: Νεοελληνική Φιλολογία, από τις απαρχές ως το 18ο αι.

Στις προτάσεις μας για τα εκπαιδευτικά θέματα που μας απασχολούν θα θέλαμε να προσθέσουμε τα εξής:

  1. Επανερχόμαστε στην πρόταση που ήδη σας είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνάντησή μας: τη διάσπαση της ΕΛΠ 22, αφού ο όγκος της ύλης είναι υπερβολικά μεγάλος και δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωσή της στο χρονικό διάστημα του 10μήνου.

  1. Προτείνουμε τη συνένωση των Θ.Ε. ΕΛΠ 10: Ελληνική Ιστορία, ΕΛΠ 20: Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος Ι καθώς και ΕΛΠ 41 Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος ΙΙ και να αντικατασταθούν είτε με δύο, είτε με τρεις Θ.Ε., με χρονολογικά κριτήρια:

Αν οι νέες Θ.Ε. είναι 3, ο διαχωρισμός να είναι:

Α. Αρχαία Ελληνική Ιστορία – Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος στην Αρχαιότητα.
Β. Βυζαντινή Ιστορία – Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος στο Βυζάντιο.

Γ. Νεότερη Ελληνική Ιστορία – Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος των νεότερων χρόνων.

Αν οι νέες Θ.Ε. είναι 2, ο διαχωρισμός να είναι:

Α. Αρχαία & Βυζαντινή Ιστορία – Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος των ίδιων περιόδων.

Β. Νεότερη Ελληνική Ιστορία – Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος.

v Θεωρούμε σημαντικό και χρήσιμο για τις σπουδές μας, από τη στιγμή που θα ισχύσει ο παραπάνω διαχωρισμός, να επιλέγονται ΣΕΠ, οι οποίοι θα έχουν την εξειδίκευση στις συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.

  1. Να προστεθεί από το έτος 2003-04 ως προαιρετική η Θ.Ε. Παιδαγωγικά, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα όσοι ενδιαφέρονται να απορροφηθούν σε εξειδικευμένους τομείς της εκπαίδευσης.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι εφικτό, εφόσον ήδη υπάρχει στο ΕΑΠ μονοετής μεταπτυχιακός κύκλος στο ίδιο αντικείμενο (ΕΚΠ 50).

  1. Να θεσπιστεί η προαιρετική εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη εξειδίκευση του πτυχίου μας, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει τόσο το κύρος του ΕΑΠ όσο και το κύρος του πτυχίου μας.

  1. Έχει τη βούληση των ΕΑΠ να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση υποτροφιών επίδοσης?

  1. Αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γραπτών εργασιών στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού από 30٪ σε 40٪

  1. Πρόταση για την κατανομή των φοιτητών στα τμήματα φοίτησης.

  1. Να δοθεί το βιβλίο της αρχιτεκτονικής στους φοιτητές που το έτος 2000-2001 είχαν επιλέξει τη Θ.Ε. Τέχνες Ι, αφού τότε δεν είχε περιληφθεί στη συγκεκριμένη Θ.Ε. η αρχιτεκτονική.

III ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

1. Tα προβλήματα που προέκυψαν φέτος με την απροειδοποίητη και εσπευσμένη απαίτηση δήλωσης των ΘE και την ταυτόχρονη καταβολή των διδάκτρων, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και ακόμη δεχόμαστε παράπονα φοιτητών.
Παρά τις πυροσβεστικές λύσεις, (σιωπηρή παράταση και τμηματική καταβολή) κάποιοι -κυρίως φοιτητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα- δε βρήκαν την δέουσα κατανόηση από τις υπηρεσίες του
EAΠ.

Όταν όλη η χρονιά χαρακτηρίστηκε από σοβαρότατα οργανωτικά προβλήματα (αίθουσες εξετάσεων, αλλαγή ημερομηνίας εξετάσεων και ΟΣΣ, πρόωρη δήλωση κ.λ.π.) η στάση αυτή του EAΠ είναι αν μη τι άλλο αντιδεοντολογική.

Οι προτάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι οι ακόλουθες:

Καθιέρωση τμηματικής καταβολής των διδάκτρων: συγκεκριμένα θα προτείναμε το 1/3 του ποσού να καταβάλλεται το Μάιο μαζί με τη δήλωση των Θ.Ε. του επόμενου έτους. 1/3 να καταβάλλεται μετά το τέλος και των επαναληπτικών εξετάσεων και την κοινοποίηση στους φοιτητές των αποτελεσμάτων. Η εξόφληση του ποσού να γίνεται κατά την περίοδο έναρξης των σπουδών του έτους.

Προτείνουμε την εξέταση καταβολής των διδάκτρων με χρέωση πιστωτικής κάρτας καθώς και τη συμφωνία του ΕΑΠ με Τραπεζικούς οργανισμούς για τη χορήγηση φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους στους φοιτητές.

Έγκαιρη διεκπεραίωση από τις διοικητικές υπηρεσίες των αιτήσεων για υποτροφία και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και των μορίων κάθε φοιτητή στο Σύλλογο, για να μην υπάρχει δυσπιστία για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Ζητούμε να θεσπιστεί το δικαίωμα αλλαγής της απόφασης του φοιτητή σε σχέση με τις ΘE, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. (προσθήκη ή αφαίρεση Θ.Ε.).

Πιστεύουμε ότι το ΕΑΠ πρέπει να βελτιώσει τις Δημόσιες Σχέσεις του. Συγκεκριμένα, εκτός από την κοινοποίηση του υψηλού επιπέδου σπουδών τις οποίες παρέχει στους φοιτητές, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί σε όλους τους φορείς το καθεστώς που διέπει τους φοιτούντες στο ΕΑΠ, αφού πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υπηρεσίες τους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ούτε καν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του ΕΑΠ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, υπήρχαν σοβαρότατα οργανωτικά προβλήματα στη χρονιά που πέρασε. Μεταξύ των άλλων, καλό θα ήταν να γίνεται ένας έλεγχος από αρμόδιο υπάλληλο του ΕΑΠ στους χώρους των ΟΣΣ ώστε έγκαιρα να μεταφέρονται τα προβλήματα στη διοίκηση του ΕΑΠ προκειμένου να δίνονται λύσεις το ταχύτερο δυνατόν.

Για τα εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ: υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στο χώρο, αφού τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αραιά και ιδιαίτερα στις ημέρες των συναντήσεων είναι αδύνατον για κάποιον που δε διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσον να μετακινηθεί προς το χώρο των συναντήσεων. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ κατά την αποχώρηση των απογευματινών τμημάτων. (Δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε ταξί!)

Προτείνουμε για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, να χρησιμοποιηθεί ένα λεωφορείο το οποίο θα ξεκινάει από το κέντρο της Αθήνας και θα κάνει 4 δρομολόγια τις ημέρες των συναντήσεων (μετάβαση & επιστροφή κατά τις πρωινές συναντήσεις και το αντίστοιχο για τις απογευματινές συναντήσεις), για να εξυπηρετούνται οι φοιτητές.

Η ίδια πρόταση θεωρούμε ότι θα πρέπει να ισχύσει και σε άλλες πόλεις όπου γίνονται ΟΣΣ, εφόσον υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα με αυτό που πιο πάνω περιγράψαμε.






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Τηλ/ Fax: 010-64 00 787 email: nena@hol.gr

Αθήνα, 03.07.2002

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Κύριοι,

Ως Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αποτανθήκαμε προς τις διοικητικές υπηρεσίες του Ε.Α.Π., ζητώντας καταστάσεις με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των φοιτούντων στο προαναφερθέν τμήμα του Πανεπιστημίου. Σκοπός μας είναι η επικοινωνία με τους φοιτητές προκειμένου να τους ενημερώσουμε καταρχήν για την ίδρυση του Συλλόγου, αλλά και για τις ενέργειες του σε σχέση με θέματα που όλους μας απασχολούν.

Το Πανεπιστήμιο απάντησε ότι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Νομικής Συμβούλου του ΕΑΠ, μία τέτοια ενέργεια προσκρούει στην αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και επομένως δεν μπορεί να δώσει στο Σύλλογο τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Επειδή οι ειδικές συνθήκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δυσχεραίνουν τη γνωριμία και επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών, θα θέλαμε την άποψή σας για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν εκ μέρους μας, προκειμένου με νόμιμες διαδικασίες να έχουμε πρόσβαση στο αρχείο ονομάτων- τηλεφώνων- διευθύνσεων των φοιτούντων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ν. Μαυρομμάτη Ν. Χαρμαντά

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ευαγγελία Λυμπεροπούλου

Παπαφλέσσα και Υψηλάντη, 26222 ΠΑΤΡΑ

Τηλ: +30 61 310.039, Φαξ: +30 61 317.244

e-mail: elia@eap.gr

________________________________

Πάτρα, 12 Ιουνίου 2002

Αριθ. Πρωτ. ΤΕΚ - 423

ΠΡΟΣ: Τον Πανελλήνιο Σύλλογο φοιτητών και αποφοίτων του προγράμματος
«Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΕΛΠ) του Ε.Α.Π.

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Σε απάντηση του από 30 Μαΐου 2002 εγγράφου σας σχετικά με την απόφαση της Δ.Ε. του Ε.Α.Π. που αφορά τη δήλωση νέων Θ.Ε. για το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 πριν από τις τελικές εξετάσεις και συγκεκριμένα μέχρι 31/5/2002 θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

Η Δ.Ε. του Ε.Α.Π. μετά από διεξοδική συζήτηση και πριν προχωρήσει στην συγκεκριμένη απόφαση έλαβε υπόψη:

1) τον έγκαιρο προγραμματισμό των σπουδών του νέου ακαδημαϊκού έτους

2) την έγκαιρη κατάρτιση των τμημάτων

3) την έγκαιρη προετοιμασία του διδακτικού υλικού

4) την έγκαιρη γνώση σαφούς εικόνας του αριθμού φοιτητών / Θ.Ε.

5) την έγκαιρη κατάρτιση των ακαδημαϊκών ημερολογίων

6) τον έγκαιρο προγραμματισμό των αναγκών των φοιτητών

7) τον προσανατολισμό των φοιτητών σε κίνητρα γρήγορης ολοκλήρωσης σπουδών

8) την επίδοση των φοιτητών

9) την αντιμετώπιση λοιπών διοικητικών θεμάτων (βαθμολογίες, υποτροφίες, κλπ)

10) την διαδικασία επιλογής των μελών Σ.Ε.Π.

11) το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί εξετάσεις και δεν υπάρχουν αποτελέσματα και

12) ότι το επόμενο ακαδημαϊκό έτος για το πρόγραμμά σας ξεκινάει στις 07/10/2002.

Πιο συγκεκριμένα, το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί το Ε.Α.Π. είναι η ποιότητα της παροχής των σπουδών σε εκπαιδευτικό αλλά και διοικητικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο όγκος των διοικητικών οργανωτικών διαδικασιών για την προετοιμασία της έναρξης κάθε ακαδημαϊκού έτους είναι τεράστιος. Η αρχή των διαδικασιών αυτών είναι η δήλωση νέων Θ.Ε. για το επόμενο έτος. Με βάση τη δήλωση αυτή το Ε.Α.Π. μπορεί να αποκτήσει σαφή εικόνα του αριθμού των φοιτητών ανά Θ.Ε., να καταρτίσει νέα τμήματα, να προγραμματίσει τις ανάγκες των φοιτητών (βιβλία, αριθμός μελών Σ.Ε.Π., αίθουσες, σύνταξη ακαδημαϊκού ημερολογίου κλπ.). Εάν η διαδικασία αυτή ξεκινούσε μετά τις τελικές και επαναληπτικές εξετάσεις, δηλαδή στο τέλος Ιουλίου και δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι λίγο ή πολύ για όλους «νεκρός μήνας» αλλά και δεδομένου του όγκου των διοικητικών διαδικασιών, η έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα το ακαδημαϊκό έτος να διαρκούσε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2003 και να διεξάγονταν ΟΣΣ, εργασίες και εξετάσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους (7/10/2002) την οποία επιζητούν όλοι, φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικές υπηρεσίες η ΔΕ προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση.

Κατανοούμε απόλυτα τις πιθανές εξατομικευμένες ανάγκες των φοιτητών καθώς και το γεγονός ότι η ενημέρωση για τη σχετική απόφαση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα (μεσολάβησε όμως το Πάσχα), θεωρήσαμε όμως ότι οι φοιτητές που ούτως ή άλλως είχαν προγραμματίσει να καταβάλουν τα χρήματά τους για τις νέες Θ.Ε. τον Ιούλιο θα μπορούσαν να το κάνουν και λίγο νωρίτερα. Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις μεμονωμένων αιτημάτων ανωτέρας βίας δόθηκε η δυνατότητα δήλωσης νέων Θ.Ε. έως 31/5/2002 και καταβολής της αντίστοιχης συμμετοχής έως τις 5/7/2002. Η ενημέρωση αυτή, για τη δήλωση νέων Θ.Ε. έγινε και με e-mail σε όλους τους φοιτητές που είχαν δηλώσει e-mail, και όχι μόνο στους φοιτητές της Πληροφορικής. Πιστεύουμε ότι με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και επικοινωνίας θα ξεπεραστούν τυχόν δημιουργούμενα προβλήματα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανταπόκριση στη δήλωση ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Πιστεύουμε επίσης ότι η δήλωση νέων Θ.Ε. και η πρόοδος των σπουδών θα πρέπει να απευθύνεται προσωπικά στον κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των διοικητικών υπηρεσιών του Ε.Α.Π. και όχι με προφορικές ανακοινώσεις από το εκπαιδευτικό προσωπικό του οποίου ο ρόλος είναι ακαδημαϊκής φύσης. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε πως το Ε.Α.Π. δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ο μόνος σκοπός του είναι η παροχή υψηλού επιπέδου σπουδών. Οι νέοι φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2002-2003 και έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν το διδακτικό τους υλικό ενημερώθηκαν ήδη ότι από 1-31/5/2003 θα πρέπει να δηλώσουν νέες Θ.Ε. και να καταβάλουν την οικονομική τους συμμετοχή.

Δεδομένου ότι, το Ε.Α.Π. είναι νεοσύστατο ίδρυμα και πρωτοπόρο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου και ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η εμπειρία αποτελεί βασικό δείκτη ενεργειών, πιστεύουμε ότι θα γίνει και από την πλευρά σας κατανοητό ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί λύση ανάγκης και όχι πάγια λύση προκειμένου να επιτευχθούν στους προκαθορισμένους χρόνους ολοκλήρωσης των σπουδών οι απαιτούμενοι κανόνες λειτουργίας. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο χρόνος δήλωσης νέων Θ.Ε. και καταβολής της συμμετοχής σας στις δαπάνες των σπουδών σας θα γίνει γνωστός με την αποστολή του διδακτικού υλικού. Ο χρόνος θα είναι από 1 έως 31 Μαΐου κάθε έτους. Ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό ότι ο στόχος της απόφασης της Δ.Ε. του Ε.Α.Π. είναι ο ίδιος που και εσείς θέτετε: η έγκαιρη και σταθερή έναρξη σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους. Η καταβολή της συμμετοχής σας στις δαπάνες των σπουδών σας δεν μπορεί να γίνει τμηματικά γιατί αυτό καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό των σπουδών σας σύμφωνα με τα αιτήματά σας για έγκαιρη έναρξη και δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στο συντονισμό ενός πλήθους ενεργειών.

Θα θέλαμε όμως να σας διευκρινίσουμε ότι οι φοιτητές/τριες των προγραμμάτων, με βάση τη συμπλήρωση της δήλωσης νέων Θ.Ε. σημεία 10 (σειρά προτίμησης) και 11 δεν θα βρεθούν με παραπάνω Θ.Ε. σε περίπτωση που αποτύχουν σε κάποια ή κάποιες Θ.Ε. του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη δήλωσή τους (σημείο 11), δεν θα καταταγούν σε τμήμα για κάποια /κάποιες νέες Θ.Ε. τις οποίες έχουν ήδη δηλώσει και πληρώσει, θα παρακρατηθεί το 1/3 του ποσού για κάθε Θ.Ε. στην οποία θα πρέπει να επανεγγραφούν μόνο για εξετάσεις και θα τους επιστραφεί αμεσότατα το υπόλοιπο ποσό. Πρέπει να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το Ε.Α.Π. ζήτησε να γίνει η δήλωση νέων Θ.Ε. σε χρονική στιγμή που οι φοιτητές έχουν αρκετά σαφή εικόνα της προόδου τους και έχουν εκπονήσει τις τρεις από τις τέσσερις τουλάχιστον γραπτές εργασίες.

Ως αποτέλεσμα της έγκαιρης δήλωσης νέων Θ.Ε., η έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους για τα 17 από τα 22 Προγράμματα Σπουδών, θα είναι στις 7 Οκτωβρίου 2002 και η λήξη της μελέτης στις 8 Ιουνίου 2003. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα μετά (με μικρή διολίσθηση από Θ.Ε. σε Θ.Ε.). Έτσι θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Σχετικά με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος δεν θα γίνουν ΟΣΣ σε Σαββατοκύριακα που είναι τριήμερα, στις Δημοτικές εκλογές και φυσικά στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης των νέων Θ.Ε., καταγραφούν τα στοιχεία στο τμήμα Φοιτητικού Μητρώου και συνταχθεί το ακαδημαϊκό ημερολόγιο για όλες τις Θ.Ε. του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», θα σας το στείλουμε με e-mail, ώστε να έχουμε τη γνώμη σας.

Αναφερόμενοι στο συμβάν που δημιουργήθηκε κατά την παρακολούθηση της ΟΣΣ της Θ.Ε. ΕΛΠ 11 στις 25 Μαΐου 2002, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ημερομηνία της ΟΣΣ προήλθε από αλλαγή κατόπιν αιτήματός σας και πιθανώς να υπήρξαν, λόγω του περιορισμένου χρόνου λάθος εκτιμήσεις ως προς την παρακολούθηση της συγκεκριμένης ΟΣΣ το πρωί ή το απόγευμα της 25ης Μαΐου. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Ε.Α.Π., παρόλο που η 25η Μαΐου ήταν ημέρα μη εργάσιμη, με συντονισμένες ενέργειες έλυσαν το πρόβλημα και η ΟΣΣ πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Σχετικά με τα αιτήματα που θέσατε κατά τη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο του Ε.Α.Π., θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σύντομα θα λάβετε σχετικό έγγραφο το οποίο θα σας πληροφορεί για την εξέλιξη των θεμάτων αυτών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Ε.Α.Π. πραγματοποιεί μια σειρά από σημαντικότατες ενέργειες με στόχο τη συνεχή βελτίωση της παροχής σπουδών (αξιολόγηση διδακτικού προσωπικού και διοικητικών υπηρεσιών, αξιολόγηση διδακτικού υλικού, εξασφάλιση κονδυλίων για την πρόσληψη προσωπικού και την επιμόρφωσή του κ.λ.π.). Επιπλέον, το Ε.Α.Π. θα προτείνει συναντήσεις με τους φοιτητικούς συλλόγους σε τακτά χρονικά διαστήματα (πιθανότατα 2 φορές το χρόνο), ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται τυχόν δυσκολίες άμεσα και με πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε

Με τιμή

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης

Ευαγγελία Λυμπεροπούλου





ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2002

Προς τον

Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής

του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Πρύτανη κ. Α. Λυκουργιώτη

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Στις 22/5/02 ο Σύλλογός μας σας απέστειλε επιστολή, στην οποία εκθέταμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΕΑΠ να απαιτήσει την καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων της επόμενης χρονιάς ταυτόχρονα με την δήλωση των θεματικών ενοτήτων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ροδόπουλο, είχαμε ήδη εκθέσει το πρόβλημα και μεταφέραμε τη δυσαρέσκεια των φοιτητών για τους χειρισμούς του Πανεπιστημίου. Επίσης του προτείναμε κάποιες λύσεις για τη διευθέτηση των προβλημάτων για τις οποίες σας ενημερώσαμε στην επιστολή μας.

Παρά ταύτα στην Δ. Ε. του ΕΑΠ που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, αγνοήθηκαν εντελώς οι προτάσεις μας και ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες επί της ουσίας κάθε άλλο παρά έλυσαν το πρόβλημα. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και πάλι με τον κ. Ροδόπουλο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποιες απορίες που προέκυπταν από τη νέα απόφαση -για την οποία ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα του ΕΑΠ (!)- κατέστη όμως αδύνατο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της προέδρου μας.

Η νέα ρύθμιση την οποία αποφάσισε η Δ.Ε. του Πανεπιστημίου όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά προσέθεσε νέα για τους εξής λόγους:

1. Η «εξυπηρέτηση» που προσφέρει στους φοιτητές αυτός ο διακανονισμός, υποδηλώνει προχειρότητα αλλά και άρνηση κατανόησης του υπαρκτού προβλήματος δεδομένου ότι η ημερομηνία καταβολής παρέμεινε ουσιαστικά η ίδια.

2. Οι ρυθμίσεις αυτές -όπως και όταν αποφασίστηκαν- αναιρούν το καθεστώς της ισότιμης αντιμετώπισης των φοιτητών και τους διαχωρίζουν έμμεσα σε κατηγορίες, δεδομένου ότι άλλοι ήδη έχουν καταβάλει το συνολικό ποσό, ενώ άλλοι θα καταβάλουν μέρος του ποσού.

3. Πολλοί από τους φοιτητές δεν έχουν μέχρι στιγμής ρυθμίσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επειδή δεν έχουν ενημερωθεί, αφού η συστημένη επιστολή που απέστειλε το EAΠ καθυστέρησε να φτάσει στον προορισμό της. Αναρωτιόμαστε γιατί το ΕΑΠ ενημέρωσε τους φοιτητές της πληροφορικής με e-mail που αποστάλθηκε προσωπικά στον καθένα και δεν έκανε το ίδιο για όσους φοιτητές των άλλων σχολών διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

4. Είναι απορίας άξιο επίσης, με ποιο τρόπο αναμένεται να έχει ενημερωθεί ένας φοιτητής, που είτε δεν είναι συνδεδεμένος με το internet, είτε δεν έτυχε να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΕΑΠ μετά τις 22/5, οπότε και ανακοινώθηκε η υποχρέωση καταβολής μέρους μόνον του ποσού.

5. Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει, αφορά στην εξόφληση του ποσού την 5/7/02, ημερομηνία που πολλοί από τους φοιτητές δεν θα έχουν καν τελειώσει την πρώτη εξεταστική περίοδο.

6. Η απαίτηση να δηλωθούν οι θεματικές ενότητες, χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης της αρχικής απόφασης μετά το πέρας των εξετάσεων, δείχνει ότι το ΕΑΠ αρνείται να κατανοήσει την ανάγκη των φοιτητών να σταθμίσουν την πορεία των σπουδών με βάση την απόδοσή τους στις εξετάσεις.

Με λύπη μας παρατηρούμε τη χαλαρή και κακή οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΑΠ, η οποία εκθέτει το Πανεπιστήμιο και έχει αντίκτυπο στις δικές μας υποχρεώσεις απέναντί του.

Συγκεκριμένα δημιουργούνται τα εξής εύλογα ερωτήματα :

1. Δεδομένου ότι η απόφαση της Δ.Ε. για την καταβολή των χρημάτων εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του EAΠ να έχει ληφθεί στις 19/4/02, για ποιο λόγο η συστημένη επιστολή του ΕΑΠ προς τους φοιτητές, άρχισε να αποστέλλεται από τις 9/5/02 και μετά;

Σας επισημαίνουμε και πάλι ότι υπάρχουν φοιτητές που ακόμη δεν έχουν λάβει τη συγκεκριμένη επιστολή.

2. Για ποιο λόγο δεν έγινε τουλάχιστον μια προφορική ανακοίνωση προς τους φοιτητές, που οι περισσότεροι είχαν Ο.Σ.Σ. εκείνη την περίοδο, ώστε, έστω και άτυπα, να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις τους;

Θα θέλαμε επίσης να παρατηρήσουμε ότι το έντυπο δήλωσης των Θ.Ε. αποτελεί ένα γρίφο, τον οποίο καλείται να «λύσει» ο φοιτητής προκειμένου να το συμπληρώσει. Υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και ασάφειες, οι οποίες με ένα καλύτερο σχεδιασμό, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Κύριε Πρύτανη,

Μετά τη συνάντηση μας στην Πάτρα, θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλή επικοινωνία, η οποία θα βοηθούσε και τις δύο πλευρές για την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού. Παρά ταύτα ο σύλλογος δεν έχει λάβει καμία απάντηση για τις ενέργειες σχετικά με τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν. Επίσης δεν λάβαμε καμία απάντηση στην επιστολή της 22/5.

Ωστόσο πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μία προσπάθεια για την εδραίωση μίας ειλικρινούς και παραγωγικής ποιοτικά συνεργασίας και θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα εξής:

1. Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να ακυρώσουν – χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση – Θ.Ε. που έχουν δηλώσει, αμέσως μετά το τέλος και των επαναληπτικών εξετάσεων, οπότε και θα έχουν πλήρη εικόνα της προόδου τους και θα μπορούν να σταθμίσουν καλύτερα τα δεδομένα για την επόμενη χρονιά. Στην περίπτωση αυτή, το ΕΑΠ θα πρέπει να τους επιστρέψει τα χρήματα που θα έχουν καταβάλει.

2. Να οριστεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους η ημερομηνία καταβολής των χρημάτων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Προτείνουμε ακόμα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο της τμηματικής καταβολής του ποσού συμμετοχής στις θεματικές ενότητες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι κατά τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς προέκυψαν πάρα πολλά προβλήματα, που συνδέονται με την κακή οργάνωση του εκπαιδευτικού προγραμματισμού, για τα οποία επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε με αναλυτικό υπόμνημα και προτάσεις. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν καθηγητές και φοιτητές, όταν μετέβησαν στον Πλάτωνα για την παρακολούθηση της O.Σ.Σ. της Ελληνικής Ιστορίας στις 25/5 το πρωί, ενώ το EAΠ είχε κλείσει αίθουσες για το απόγευμα.

Οι αδυναμίες που διαπιστώθηκαν σε θέματα εκπαιδευτικού και οικονομικού προγραμματισμού θεωρούμε ότι εκθέτουν το θεσμό του EAΠ και πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει στο μέλλον να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Γι' αυτό θα πρέπει άμεσα:

1. Να καθοριστούν η έναρξη και η λήξη του επομένου ακαδημαϊκού έτους και να ενημερωθούν οι φοιτητές. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αρχίζει τέλη Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται τέλη Ιουνίου (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).

2. Να καταρτιστεί το ακαδημαϊκό ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς και να ενημερωθεί ο Σύλλογος πριν κοινοποιηθεί στους φοιτητές, δεδομένου ότι με τη σημαντική εμπειρία έχουμε αποκομίσει, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην καλύτερη οργάνωση των σπουδών μας.

Όπως γνωρίζετε, η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη για μας, λόγω των επικείμενων εξετάσεων. Τα θέματα που μας απασχολούν είναι πολλά και σοβαρά και για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε εκ νέου μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου. Θα σας παρακαλούσαμε πάντως, να έχουμε άμεσα μια απάντησή σας σχετικά με τα θέματα που σας θέσαμε στην παρούσα επιστολή.

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η καλή συνεργασία μεταξύ της Διοίκησης του EAΠ και των Συλλόγων των φοιτητών είναι απολύτως απαραίτητη για την καλύτερη οργάνωση του θεσμού.

Με τιμή,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νένα Μαυρομμάτη Νάνσυ Χαρμαντά






ΤΟΥΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2002

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Νο 3


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες του Συλλόγου μας, μετά την αιφνιδιαστική και βεβιασμένη απόφασης που έλαβε το ΕΑΠ σχετικά με τις εκπαιδευτικές και οικονομικές μας υποχρεώσεις για το επόμενο έτος.

Καταρχήν θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Σύλλογός μας δεν είχε καμία έγκαιρη ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο σχετικά με τις προθέσεις του και όταν αντιληφθήκαμε τι είχε αποφασιστεί, ήταν ήδη αργά ώστε να κινητοποιηθούμε και να έρθουμε σε κάποια συμφωνία με τη διοίκηση του ΕΑΠ που θα βοηθούσε ουσιαστικά τους φοιτητές.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις αντιληφθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο είχε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες μη υπολογίζοντας τη δυσκολία που προκαλούσαν αυτές στους φοιτητές, προχωρήσαμε κατ’ αρχήν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο των οικονομικών θεμάτων του ΕΑΠ και στη συνέχεια αποστείλαμε με φαξ επιστολή με τις προτάσεις μας, η οποία και σας κοινοποιήθηκε.

Δυστυχώς η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, αγνόησε τις προτάσεις τόσο του Συλλόγου μας, όσο και του Συλλόγου των φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ωστόσο μετά τις πιέσεις που δέχτηκε προχώρησε σε έναν κατά την αντίληψή της καλύτερο διακανονισμό των οικονομικών και μόνο υποχρεώσεών μας. Η ρύθμιση αυτή, χωρίς την επιδίωξη περαιτέρω διαλόγου τόσο με το Σύλλογό μας, όσο και με το Σύλλογο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μας βρήκε αντίθετους και για το λόγο αυτό οι δύο Σύλλογοι προχωρήσαμε στην έκδοση ενός κοινού Δελτίου Τύπου στο οποίο καταγγέλλεται η στάση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ.

Ο Σύλλογος, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, πιστεύει ότι οι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλλουν την προκαταβολή που όρισε το ΕΑΠ, δηλαδή 250 ΕΥΡΩ για κάθε Θ.Ε. μέχρι 31/5/2002, με την παράλληλη δήλωση των Θ.Ε. που επιθυμούν να παρακολουθήσουν για το επόμενο έτος, ενώ θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσόν των διδάκτρων μέχρι την 5/7/2002.

Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε:

1. την έστω και άτυπη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης της προκαταβολής, προκειμένου οι φοιτητές που ακόμη δεν έχουν λάβει τη συστημένη επιστολή του ΕΑΠ, να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αίτησή τους και να καταθέσουν τα χρήματα, χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι, τη στιγμή μάλιστα που η καθυστέρηση οφείλεται εξολοκλήρου στις προθεσμίες που όρισε –πέραν πάσης δεοντολογίας- το ΕΑΠ.

2. να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να ακυρώσουν τη δήλωσή τους σε κάποια Θ.Ε. μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους, αφού τότε θα μπορούν καλύτερα να σταθμίσουν τις επιλογές τους για το επόμενο έτος.

Καταγγέλλουμε για μία ακόμη φορά τις μεθοδεύσεις του Πανεπιστημίου, και καλούμε τους φοιτητές να συσπειρωθούν γύρω από το Σύλλογό μας, γιατί θεωρούμε ότι μόνο όταν ο Σύλλογος αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη, θα μπορεί να αντιδρά δυναμικά σε μεθοδεύσεις που πλήττουν τόσο το συμφέρον των φοιτητών, όσο και το κύρος του ίδιου του θεσμού.

Θεωρούμε ότι το ΕΑΠ, υστερεί σημαντικά ιδίως στο διοικητικό τομέα και αυτό έχει επίπτωση στην καλύτερη οργάνωση των σπουδών μας. Παράδειγμα, ο τρόπος που οργανώθηκε η έκτακτη συνάντηση των φοιτητών που παρακολουθούν τη Θ.Ε. της Ιστορίας, όπου από κακό χειρισμό του ΕΑΠ ταλαιπωρήθηκε ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών.

Ο Σύλλογός μας θα φροντίσει, αμέσως μετά τις εξετάσεις, να καταθέσει στους αρμόδιους του ΕΑΠ συγκεκριμένη πρόταση πλαίσιο, με σκοπό να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών μας και φυσικά η καλύτερη οργάνωσή τους από το Πανεπιστήμιο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για όποιες διευκρινίσεις, αλλά και προτάσεις και παρατηρήσεις σας, γιατί θεωρούμε ότι μόνο με την ουσιαστική συλλογική δράση θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι το καταστατικό μας εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αρχαιρεσίες τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού Έτους. Για τα θέματα που αφορούν στις λειτουργίες και τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Συλλόγου θα σας ενημερώσουμε με αναλυτική ανακοίνωση, η οποία θα κυκλοφορήσει μετά το τέλος των εξετάσεών μας.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε για δημοσίευση στις εφημερίδες την 24/5/2002

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ε.Α.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με αρχική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του ΕΑΠ ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή, η οποία απεστάλη από το Πανεπιστήμιο μετά την 9η Μαΐου, ότι με καταληκτική ημερομηνία 30/5/2002 θα έπρεπε να δηλώσουν τις Θεματικές Ενότητες για την επόμενη χρονιά και να καταβάλλουν το συνολικό ποσό των χρημάτων.

(Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το ποσόν συμμετοχής των φοιτητών σε κάθε Θεματική Ενότητα είναι 440,21 EΥΡΩ για όσους εισήχθησαν στο ΕΑΠ το 2000, και 528,25 ΕΥΡΩ για όσους εισήχθησαν από το 2001 και μετά. Παράλληλα, κάθε φοιτητής μπορεί να πάρει μέχρι και τρεις Θ.Ε. ανά έτος).

Κατόπιν των αντιδράσεων των φοιτητών για τη συγκεκριμένη απόφαση, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου προχώρησε σε τροποποίηση της αρχικής της απόφασης αγνοώντας τις προτάσεις των δύο Συλλόγων. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου σήμερα, 23/5/2002, κάθε φοιτητής θα πρέπει να καταβάλει μέχρι την 31/5/2002 το ποσόν των 250 ΕΥΡΩ για κάθε Θεματική Ενότητα, ενώ η εξόφληση του ποσού να γίνει μέχρι την 5/7/2002.

Η στάση της Δ. Ε. του Πανεπιστημίου αποδεικνύει ότι:

1. Δεν έλαβε υπόψη της τις εγγενείς αδυναμίες που προκαλούνται, όταν χωρίς καμία προειδοποίηση καλούνται οι φοιτητές να καταβάλλουν ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσόν, από τη στιγμή που δεν έχει έγκαιρα υπάρξει σχετική ειδοποίηση.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί φοιτητές δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τη συστημένη επιστολή του Πανεπιστημίου.

2. Η δήλωση, χωρίς περιθώρια αλλαγής, των Θεματικών Ενοτήτων της επόμενης χρονιάς, δημιουργεί πρόβλημα από τη στιγμή που ακόμη το ακαδημαϊκό έτος δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση των φοιτητών στις εξετάσεις είναι καθοριστικής σημασίας των επιλογών τους για την επόμενη χρονιά.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του Ε.Α.Π., δηλώνουν ότι αυτό κινήθηκε χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα και έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων τους φοιτητές όλων των κλάδων του Πανεπιστημίου, αφού ανατρέπει κάθε, χρονικό - εκπαιδευτικό και οικονομικό προγραμματισμό τους.

Οι σύλλογοί μας έγιναν αποδέκτες ισχυρών αντιδράσεων εκ μέρους των φοιτητών, οι οποίοι θεωρούν ότι το ΕΑΠ ουσιαστικά εφαρμόζει την εισπρακτική του πολιτική, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις δεδομένες δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την απόφαση. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι οι φοιτητές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις επικείμενες εξετάσεις, οι οποίες ξεκινάνε αρχές Ιουνίου.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να επικοινωνήσουν με τους Συλλόγους προκειμένου να ενημερωθούν για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού μπορούν να επικοινωνούν με τους:

Αναστάσιο Λιάλιο τηλ. 010-36 45 682-3,

0977 – 438 821

email: tlialios@eetaa.gr

Αθηνά – Μαρίνα Λουράντου τηλ. 010-42 27 037

Οι φοιτητές του Ελληνικού Πολιτισμού μπορούν να επικοινωνούν με τους:

Νένα Μαυρομμάτη τηλ. 010 – 64 00 787

0977 – 43 90 91

email: nena@hol.gr

Νάνσυ Χαρμαντά τηλ. 010- 99 28 607

email: agharma@ath.forthnet.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αν. Λιάλιος Α.Μ. Λουράντου Ν. Μαυρομμάτη Ν. Χαρμαντά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ν. Μαυρομμάτη Ν. Χαρμαντά









ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αθήνα, 22.05.2002

Προς τον

Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής

του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Πρύτανη κ. Α. Λυκουργιώτη

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Η επιστολή του ΕΑΠ που αφορά στη δήλωση των θεματικών ενοτήτων της επόμενης χρονιάς και στην απαίτηση της άμεσης καταβολής του συνολικού ποσού των διδάκτρων, αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για όλους μας.

Καταρχήν θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε έγκαιρα να ενημερώσει τους φοιτητές για τις προθέσεις του, ώστε να είναι προετοιμασμένοι πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να δηλώσουν τις Θ.Ε. που προτίθενται να παρακολουθήσουν, αλλά και ότι θα πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα για το επόμενο έτος.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, αρκετοί φοιτητές δεν έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους τη συστημένη επιστολή του Πανεπιστημίου.

Κατόπιν αυτού, όπως καταλαβαίνετε, καλούνται να εξασφαλίσουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε χρονικό διάστημα ίσως και μικρότερο της μίας εβδομάδας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλοί από τους φοιτούντες στο ΕΑΠ είναι άνθρωποι με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι γνωρίζουν την υποχρέωση της καταβολής των χρημάτων για την εξακολούθηση των σπουδών τους, η έγκαιρη ενημέρωση είναι επιβεβλημένη προκειμένου να κάνουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Η πρόταση του Συλλόγου μας, για το πρόβλημα που ανέκυψε φέτος, είναι:

1. Να δηλωθούν καταρχήν οι Θ.Ε. και να δοθεί ένα μέρος του ποσού, που να μην υπερβαίνει τα 200 euro έναντι, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 15η Ιουνίου.

2. Η εξόφληση του ποσού να γίνει μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Η πρόταση αυτή σχετίζεται με το περιθώριο που θα πρέπει να δοθεί στους φοιτητές προκειμένου να μεταβάλλουν την αρχική τους απόφαση, σχετικά με τη δήλωση των Θ.Ε. που έχουν προεπιλέξει, αφού πολλοί προβληματίζονται επειδή η επιλογή προηγείται των εξετάσεων.

Έτσι εάν κάποιος φοιτητής μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και των
επαναληπτικών εξετάσεων σταθμίσει ότι τελικά δεν μπορεί να παρακολουθήσει κάποια
από τις θεματικές ενότητες που έχει ήδη επιλέξει, να έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη
συμμετοχή του σ’ αυτή. Τότε θα έχει και την υποχρέωση να εξοφλήσει το ποσό για τη
συμμετοχή στις ενότητες που θέλει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Πρότασή μας είναι επίσης να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους φοιτητές θα υποβάλλουν αίτηση υποτροφίας, αφού είναι εμφανές ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση. Έτσι, ανεξάρτητα με το ποιοι τελικά θα λάβουν την υποτροφία, θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος διακανονισμός των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν ένας θεσμός είναι νεοσύστατος και κατανοούμε ότι εμείς, είτε το θέλουμε είτε όχι, λειτουργούμε πιλοτικά προκειμένου να εδραιωθεί και να ισχυροποιηθεί ο θεσμός του ΕΑΠ.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε, ότι ο σύλλογός μας έγινε αποδέκτης ισχυρών αντιδράσεων εκ μέρους των φοιτητών, οι οποίοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον τρόπο με τον οποίο το ΕΑΠ χειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα δε στο σκέλος που αφορά στην καταβολή του ποσού. Θεωρούν ότι το ΕΑΠ ουσιαστικά εφαρμόζει μία καθαρά εισπρακτική πολιτική, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις δεδομένες δυσκολίες και προβλήματα που δημιουργούνται.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο τίθεται με τόσο απόλυτο τρόπο η καταληκτική ημερομηνία, τη στιγμή που η πρακτική που είχε ακολουθηθεί την προηγούμενη χρονιά ήταν τελείως διαφορετική, αφού έδινε ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών μετά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους για την καταβολή του ποσού. Πιστεύουμε ότι υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια ώστε οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους φοιτητές για τη συγκεκριμένη ενέργεια, με μία ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να είχε μοιραστεί στις Ο.Σ.Σ. που έγιναν μέσα στην Άνοιξη.

Στη συνάντηση που είχαμε τον Φεβρουάριο, είχαμε αντιληφθεί ότι επιθυμία σας, όπως και δική μας, ήταν να εδραιωθεί ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και των φοιτητών. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές. Έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη ώστε να μη δημιουργούνται εντάσεις και αντιπαλότητες μεταξύ της Διοίκησης του ΕΑΠ και των φοιτητών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες τελικά δεν εξυπηρετούν ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε τους ίδιους τους φοιτητές.

Με τιμή,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ν. Μαυρομμάτη Ν. Χαρμαντά


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αθήνα, 11.02.2002

Προς τον

Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής

του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Πρύτανη κ. Α. Λυκουργιώτη

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ευρισκόμενοι πλέον στο δεύτερο έτος σπουδών μας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μπορέσαμε να διαμορφώσουμε μία πρώτη εικόνα για το πλαίσιο των σπουδών. Έτσι αναγνωρίζοντας τις ουσιαστικές και αντικειμενικές δυσκολίες ενός νέου θεσμού όπως αυτός του Ε.Α.Π., δημιουργήσαμε ένα σύλλογο φοιτητών με σκοπό την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών σπουδών καθώς και την επίλυση, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, τυχόν προβλημάτων τα οποία προκύπτουν.

Επιδίωξή μας είναι να σταθούμε αρωγοί της προσπάθειάς σας για βελτίωση της ποιότητας σπουδών, ενώ παράλληλα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και τη δική σας συνδρομή για τη βελτίωση των δεδομένων φοίτησης. Για το λόγο αυτό θα επιθυμούσαμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε εκτός από τη γνωριμία μας, να συζητήσουμε μαζί σας τα γενικά θέματα που μας απασχολούν και να έχουμε και τη δική σας εκτίμηση.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη εκλεγεί μία Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή τα μέλη της οποίας είναι:

1. Μαυρομμάτη Νένα – Πρόεδρος

2. Αναγνωστοπούλου Γιούλη – Αντιπρόεδρος

3. Χαρμαντά Νάνσυ – Γεν. Γραμματέας

4. Κατσώρα Λούλα – Ταμίας

5. Κώτσος Γιώργος – Έφορος

6. Κόνιαρη Ντίνα – Μέλος

7. Σκοπελίτης Βασίλης – Μέλος

8. Παπανδρέου Ζωή – Αναπλ. Μέλος

Με τιμή,

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ








ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.ΕΛΠ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2002

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχηθούμε να έχετε ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2002!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, το Σάββατο 15-12-2001 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα εκπαιδευτήρια «Πλάτων», στην οποία συζητήθηκε το καταστατικό του υπό ίδρυση συλλόγου μας.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής:

1. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για το σχέδιο του καταστατικού, αν και λόγω του περιορισμένου χρόνου, δεν ήταν δυνατή η λεπτομερής ανάλυσή του.

2. Αποφασίστηκε ομόφωνα και ορίστηκαν τα ποσά : 30 ΕΥΡΩ (εφάπαξ καταβολή) για την εγγραφή στο Σύλλογο και 15 ΕΥΡΩ ως ετήσια συνδρομή.

3. Οι παρευρισκόμενοι (περίπου 70 άτομα) υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη το καταστατικό του συλλόγου καθώς και για τη συγκρότηση ενός προσωρινού επταμελούς διοικητικού συμβουλίου η θητεία του οποίου θα λήξει μόλις εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές για τη συγκρότηση του συμβουλίου.

Βάσει των υποψηφιοτήτων που τέθηκαν μεταξύ των παρευρισκομένων, εξελέγησαν τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (Π.Δ.Ε.) του Συλλόγου, τα οποία στη διάρκεια συνεδρίασης την Παρασκευή 21.12.2001 συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος : Νένα Μαυρομμάτη

Αντιπρόεδρος : Γιούλη Αναγνωστοπούλου

Γεν. Γραμματ. : Νάνσυ Χαρμαντά

Ταμίας : Λούλα Κατσώρα

Έφορος : Γιώργος Κώτσος

Μέλος: Ντίνα Κόνιαρη

Μέλος: Βασίλης Σκοπελίτης

Αναπλ. Μέλος: Ζωή Παπανδρέου

Η Π.Δ.Ε. θέλοντας να διευκολύνει τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Σύλλογο, αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να κατατίθενται σ’ αυτόν τα χρήματα.

Ο λογαριασμός –επειδή η σύσταση του Συλλόγου δεν είναι ακόμη επίσημη- έχει ανοιχθεί στα ονόματα Μαυρομμάτη Ελένη και Κατσώρα Χαϊδή και είναι :

080/959059 59

Για όσους ήδη έχουν δώσει την προκαταβολή των 3.000 δρχ. για την εγγραφή στο Σύλλογο, η διαφορά που θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι 21 ΕΥΡΩ.

Όσοι δεν έχουν δώσει την προκαταβολή μπορούν είτε να καταθέσουν όλο το ποσόν, είτε να καταθέσουν το ποσό σε δύο δόσεις : 15 ΕΥPΩ τον Ιανουάριο και 15 EYPΩ μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Η ετήσια συνδρομή αποφασίστηκε να κατατεθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου του 2002.

Στο παραστατικό της κατάθεσης θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά το όνομά σας. Το αντίγραφο – αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να το κρατήσετε και θα πρέπει να στείλετε με Fax στον αριθμό: 010 - 36 30 472, προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα ή παραλείψεις.

v Ο ίδιος αριθμός λειτουργεί και ως τηλέφωνο, όπου μπορείτε να επικοινωνείτε κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από 19.00 – 21.00 με την κυρία Μαυρομμάτη.

Σχεδιάστηκαν επίσης δύο έντυπα τα οποία θα πρέπει ταυτόχρονα με την κατάθεση των χρημάτων για την εγγραφή στο Σύλλογο, να συμπληρωθούν και να αποσταλούν είτε με fax στον παραπάνω αριθμό, είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση :

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΝΕΝΑ

Δαφνομήλη 25

114 71 Αθήνα

Τα έντυπα αυτά είναι:

1. Αίτηση Εγγραφής για όσους δεν ήταν παρόντες στη συνέλευση και δεν υπέγραψαν το
καταστατικό

2. Έντυπο στοιχείων του μέλους, το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί από όλους προκειμένου τα
στοιχεία να καταχωρηθούν στο Μητρώο μελών του Συλλόγου.

Στο έντυπο αυτό έχετε ακόμη τη δυνατότητα να αναφέρετε οτιδήποτε νομίζετε ότι θα είναι χρήσιμο για την δραστηριότητα του Συλλόγου, όπως προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των σπουδών, ή προτάσεις που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Π.Δ.Ε.

Η Π.Δ.Ε. έχει ήδη έλθει σε επαφή με τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο του ΕΛΠ – καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής κ. Καγιαλή και εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο οργάνωσης των σπουδών μας και να διαμορφωθεί μια πρώτη άποψη για τα θέματα που μας απασχολούν.

Αποφασίστηκε επίσης από την Π.Δ.Ε. να εκδοθεί Κάρτα Μέλους του Συλλόγου, δεδομένου ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές, προκειμένου να εξασφαλιστούν ειδικά προνόμια για τα μέλη, όπως εκπτώσεις σε βιβλιοπωλεία, διαμονή σε ξενοδοχεία για όσους δεν διαμένουν στην Αθήνα κ.λ.π.

Πιστεύουμε ότι η βελτίωση των συνθηκών σπουδών αλλά και το σταθερά υψηλό επίπεδό τους, αποτελεί κοινό στόχο όλων μας και προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών του Τμήματός μας στο Σύλλογο.

Για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή,

Νένα Μαυρομμάτη Νάνσυ Χαρμαντά