Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που είχαμε αναρτήσει στις 4 Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με την προσπάθεια συντονισμού για κοινή δράση, ορισμένων από τους Συλλόγους του ΕΑΠ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις νεότερες εξελίξεις.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου σε αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, ανοικτή συζήτηση - ημερίδα με θέμα:

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΑΠ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ».

Στην ημερίδα, εκτός του ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ συμμετείχαν οι εξής σύλλογοι:

1. Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

2. Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας & Πολιτισμού

3. Σύλλογος Διδασκόντων (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

4. Ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

5. Σύλλογος Εργαζομένων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Είναι γεγονός ότι η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης δεν έγινε με τις καλύτερες οργανωτικά συνθήκες, καθότι ο συντονισμός όλων των προαναφερθέντων συλλόγων απαιτεί χρόνο, που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενημερωθήκαμε για την οριστικοποίηση της συνάντησης, μόλις μερικές μέρες πριν.

Παρά ταύτα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ανάγκη που δημιουργήθηκε από τα οξυμμένα προβλήματα όλων μας, δηλαδή φοιτητών, αποφοίτων, διδασκόντων, καθώς και εργαζομένων στο ΕΑΠ, επέβαλε αυτήν την πρώτη "δοκιμαστική" προσπάθεια συγκέντρωσης, παρά τις προαναφερθείσες διαπιστωμένες αδυναμίες.

Ευελπιστούμε η επόμενη κοινή συνάντηση να είναι καλύτερα οργανωμένη και να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκομίσαμε από την πρώτη, την οποία, παρά τις προαναφερθείσες δυσκολίες, παρακολούθησαν γύρω στα 100 άτομα...

Ως προς την ουσία της συνάντησης, θα πρέπει να πούμε ότι κρίνεται επιτυχής· με ζωντανή, ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση. Από τις ομιλίες όλων, αλλά και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, αναδείχτηκαν τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ΕΑΠ, διδασκόμενοι, διδάσκοντες και εργαζόμενοι. Ως κυρίαρχα αναδείχθηκαν: τα ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, των διδάκτρων, καθώς και της ανάγκης μόνιμου διδακτικού προσωπικού. Έμφαση επίσης δόθηκε σε θέματα που σχετίζονται με το ρόλο του ΕΑΠ στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα εκφράστηκε η ανησυχία τόσο για το "μέλλον'' του Πανεπιστημίου, όσο και για την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας. Παράλληλα αναφέρθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η αξιολόγηση των καθηγητών, το διδακτικό υλικό, η λειτουργία της βιβλιοθήκης κλπ.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης, τα ζητήματα που ως ένα βαθμό αναδείχτηκαν, καθώς και προτάσεις για τους τρόπους που θα διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, συμφωνήθηκε να αποτυπωθούν σε ένα κείμενο, το οποίο θα κοινοποιηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές, αποφοίτους, ΣΕΠ, ΔΕΠ και εργαζόμενους στο ΕΑΠ.

Είναι αυτονόητο πως για την κοινή αυτή προσπάθεια, καθώς και για όποιες εξελίξεις προκύπτουν, ο σύλλογός μας θα ενημερώνει τα μέλη του, αλλά και όλους τους συναδέλφους, μέσω του blog.

Το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου